Institutia Avocatului Poporului este o autoritate publica autonoma si independenta fata de orice alta autoritate publica, a fost creata de Constitutia Romaniei din 1991 , si detine principalele atributii de supraveghere a respectarii drepturilor si libertatilor cetatenesti. Ea este echivalentul romanesc al institutiei Ombudsman-ului; existenta in tarile din Europa Occidentala.
DANIELA SANDU
Forme diferite de consacrare
In Danemarca, Ombudsman-ul are menirea sa controleze administratia civila, militara si municipala; controlul include dreptul de a efectua anchete ca urmare a unei initiative proprii sau ca urmare a plangerilor formulate de persoane particulare. In Marea Britanie, la propunerea Premierului, Regina numeste un “Comisar parlamentar” pentru administratie. Acesta are ca sarcina analizarea plangerilor cu care este sesizat de catre Camera Comunelor. In Germania, un “Comisar parlamentar” face anchete la solicitarea Comisiei pentru aparare din Bundestag, dar si din proprie initiativa. Franta are un “Mediator” care analizeaza problemele sesizate din zona administratiei (mai ales cu privire la relatia administratiei cu persoanele particulare).
La nivel european functioneaza Institutul Ombudsman-ului European, cu sediul in Innsbruck – Austria – la care este afiliata si institutia Avocatului Poporului din Romania. Totodata, Avocatul Poporului mai este afiliat si la Institutul Ombudsman-ului International, cu sediul in Canada.
Caracterizare legala
Institutia Avocatului Poporului are drept scop apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice in raporturile acestora cu autoritatile publice. Ea este o autoritate publica autonoma si independenta care are buget propriu si isi exercita atributiile din oficiu sau la cererea persoanelor lezate in drepturile si libertatile lor.
Domenii de activitate
a) drepturile omului, egalitate de sanse intre femei si barbati, culte religioase si minoritati nationale,
b) drepturile copilului, ale familiei, tinerilor, pensionarilor, persoanelor cu handicap,
c) armata, justitie, politie, penitenciare,
d) proprietate, munca, protectie sociala, impozite si taxe.
Atributiile Avocatului Poporului
a) coordoneaza activitatea institutiei,
b) primeste si repartizeaza cererile facute de persoanele lezate in drepturile lor de catre autoritatile administratiei publice si decide cu privire la aceste cereri,
c) urmareste rezolvarea legala a cererilor primite si cere autoritatilor sau functionarilor administratiei publice in cauza, incetarea incalcarii drepturilor si libertatilor cetatenesti, repunerea in drepturi a petitionarului si repararea pagubelor,
d) formuleaza puncte de vedere, la cererea Curtii Constitutionale,
e) poate sesiza Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legilor, inainte de promulgarea acestora,
f) poate sesiza direct Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor,
g) reprezinta Institutia Avocatului Poporului in fata Camerei Deputatilor, a Senatului si a celorlalte autoritati publice, precum si in relatiile cu persoanelme fizice sau juridice,
h) angajeaza salariatii institutiei si exercita dreptul de autoritate disciplinara asupra acestora,
i) exercita functia de ordonator principal de credite,
j) indeplineste alte atributii prevazute de lege sau de Regulamentul de organizare si functionare a Institutiei Avocatului Poporului.
Cererile adresate Avocatului Poporului
Se poate adresa acestei institutii orice persoana fizica ale carei drepturi si/sau libertati cetatenesti au fost lezate de catre un organ al administratiei publice, printr-un act sau fapt ilegal.
Plangerea poate fi indreptata impotriva administratiei publice centrale (de ex: ministere), serviciilor publice descentralizate, administratiei publice locale (de ex: primarii, consilii judetene). Legea include in categoria actelor administrative care fac obiectul activitatii Avocatului Poporului si actele regiilor autonome.
Acolo unde exista proceduri administrative sau administrativ-jurisdictionale prevazute de norme speciale, Avocatul Poporului nu se poate substitui organelor stabilite prin lege.
Cererea trebuie facuta in scris cu indicarea: numelui si domiciliului persoanei care se considera lezata, drepturilor si/sau libertatilor incalcate, autoritatii administrative sau functionarului public in cauza. Petitionarul trebuie sa dovedeasca intarzierea sau refuzul administratiei publice de a solutiona problema ridicata.
Expedierea cererii se poate face prin posta sau se poate depune direct la registratura. La solicitarea petitionarului se poate obtine si o audienta; inscrierile se pot face direct la sediu sau prin telefon.
Nu pot fi luate in consideratie plangerile nesemnate (anomime) sau cele facute in numele altei persoane, fara incuviintarea acesteia.
Nu fac obiectul activitatii acestei institutii (deci vor fi respinse fara motivare) cererile privind: actele emise de Camera Deputatilor, de Senat, actele si faptele senatorilor si deputatilor, ale Guvernului sau ale Presedintelui Romaniei, ale Curtii Constitutionale, ale Presedintelui Consiliului Legislativ si ale autoritatii judecatoresti.
Termenul in care se poate formula plangerea este de cel mult 12 luni de la data la care petitionarul a luat cunostinta de faptele care fac obiectul cererii.
Pentru solutionare, Avocatulul Poporului poate decide efectuarea unor anchete proprii, poate cere autoritatilor administratiei publice informatii sau documente pe care le considera necesare, poate sa audieze si sa ia declaratii de la conducatorii administratiei in cauza sau de la orice functionar public.
Daca cererea este intemeiata, autoritatile publice care au incalcat drepturile si libertatile unui cetatean sunt sesizate si li se solicita reformularea sau revocarea actului administrativ reclamat; deasemenea li se solicita repararea pagubelor produse si repunerea persoanei in situatia anterioara emiterii actului pagubitor. In cazul in care sesizarea facuta de Avocatul Poporului ramane fara efect, acesta se poate adresa, in termen de 30 de zile, autoritatii ierarhic superioare, ajungand, daca este cazul, pana la Ministere sau la Guvern. Daca nici aici nu se respecta legea, Avocatul Poporului se va adresa Parlamentului.
In urma anchetei, rezultatele se aduc la cunostinta petitionarului in scris sau, dupa caz, prin comunicare directa.
Daca Avocatul Poporului constata, cu prilejul cercetarilor pe care le efectueaza, lacune in legislatie, cazuri grave de coruptie sau nerespectarea constienta a legilor, va prezenta un raport cu cele constatate Presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului sau, dupa caz, Premierului.
Cererile adresate Institutiei Avocatului Poporului sunt scutite de taxa de timbru.
Sediul institutiei este in Bucuresti, strada Eugeniu CARADA, nr. 3, sector 3
Sursa: “Drepturile Omului – concept, exigente si realitati contemporane” Dumitru Mazilu, editura Lumina Lex
“Cetatenie si drepturi europene” Mihaela Vrabie, editura Tritonic
www.avp.ro
L 35/1997 Republicata
Comentarii articol (6)