Ministerul Justitiei a anuntat miercuri lansarea procedurii de selectie a magistratilor de legatura care vor pleca in statele membre, pentru facilitarea si intensificarea cooperarii in domeniul justitiei.
Cererile pentru inscrierea la interviu pot fi depuse pana la data de 17 noiembrie si vor fi insotite de un CV si de alte documente din care sa rezulte indeplinirea conditiilor cerute de lege. Interviul se va desfasura pe 19 noiembrie 2007.
Pentru a fi numiti magistrati de legatura, candidatii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sunt cetateni romani, cu domiciliul in Romania;
- sunt procurori, judecatori sau persoane de specialitate juridica din cadrul Ministerului Justitiei, asimilate judecatorilor si procurorilor, cu experienta in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie penala sau civila;
- cunosc la un nivel avansat (scris, vorbit) una din limbile engleza sau franceza; cunoasterea limbii statului in care urmeaza a fi trimis constituie un avantaj;
- au experienta in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie penala sau civila.
Mandatul magistratului de legatura
Magistratul de legatura va indeplini orice activitate menita sa favorizeze si sa accelereze formele de cooperare judiciara in materie penala si civila: executarea mandatelor europene de arestare, transferul persoanelor condamnate, transferul de proceduri in materie penala, recunoasterea si executarea hotararilor penale, comisii rogatorii, comunicarea cazierului judiciar.
Magistratul de legatura va avea atributii de a stabili contacte directe cu serviciile competente si cu autoritatile judiciare ale statului gazda. Pe baza acordului incheiat cu statul membru gazda, magistratul de legatura roman va putea desfasura si activitati destinate sa asigure functiile de schimb de informatii si de date statistice, in scopul de a favoriza cunoasterea reciproca a sistemelor juridice, a bancilor de date juridice, precum si relatiile dintre profesiile juridice din cele doua state.
Intr-o prima etapa, se intentioneaza trimiterea unor magistrati de legatura in Republica Italiana.
Astfel, Ministerul Justitiei lanseaza procedura de selectie din randul procurorilor, judecatorilor sau persoanelor de specialitate juridica din Ministerul Justitiei, asimilate judecatorilor si procurorilor, cu experienta in domeniul cooperarii judiciare internationale in materie penala sau civila, care vor fi numiti magistrati de legatura in unele state membre ale Uniunii Europene.
Durata mandatului magistratului de legatura nu poate fi mai mica de 1 an si mai mare de 3 ani.
Detasarea magistratilor de legatura in statele membre UE a fost stabilita printr-o Ordonanta de urgenta a Guvernului aprobata luni, pe fondul decretelor emise de Italia privind indepartarea cetatenilor romani care comit infractiuni pe teritoriul statului italian.
Pentru mai multe informatii, puteti vizualiza comunicatul Ministerului Justitiei.
Comentarii articol (0)