ACCES GRATUIT
Despagubiri pentru condamnarile cu caracter politic dinainte de 1989
Guvernul a aprobat, luni, un proiect de lege pentru stergerea consecintelor penale si repunerea in drepturi a persoanelor care au suferit condamnari cu caracter politic in perioada 1945 - 1989.
Articolul continuă mai jos
Persoanele condamnate politic sau rudele acestora pana la gradul al patrulea inclusiv pot sa solicite instantei de judecata constatarea caracterului politic al condamnarii, conform proiectului de act normativ.
Cererea poate fi formulata in termen de 3 ani de la data intrarii in vigoare a legii si este scutita de taxa de timbru, iar competenta de solutionare apartine tribunalului, sectia civila, in circumscriptia unde se afla domiciliul persoanei interesate.
Condamnatii politic sau sotii supravietuitori pot cere despagubiri
Proiectul de lege creeaza si posibilitatea ca instantele de judecata sa poata acorda despagubiri pentru prejudiciul moral suferit, daca reparatia obtinuta prin efectul Decretului Lege nr. 118/1990 si a OUG nr. 214/1999 nu este suficienta.
Astfel, orice persoana care a suferit condamnari cu caracter politic in perioada 6 martie-22 decembrie 1989, sau care a facut obiectul unor masuri administrative cu caracter politic, sau sotul supravietuitor, dupa decesul acesteia, poate solicita instantei de judecata, in termen de cinci ani de la intrarea in vigoare a acestei legi, acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral suferit pentru condamnare.
De asemenea, persoanele indreptatite pot solicita instantei acordarea de despagubiri reprezentand echivalentul valorii bunurilor confiscate prin hotarare de condamnare sau ca efect al masurii administrative, daca bunurile respective nu i-au fost restituite sau nu a obtinut despagubiri in echivalent, potrivit legislatiei. Aceste cereri adresate instantei sunt scutite de taxa de timbru.
Ministerul Economiei si Finantelor va fi reprezentantul statului in aceste procese si va executa hotararile judecatoresti in ceea ce priveste despagubirile acordate.
La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul Decretului-lege nr.118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite ca prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare si al OUG nr. 214/1999.
Sunt exceptate de la prevederile proiectului de lege persoanele care au fost condamnate pentru infractiuni contra umanitatii sau celor in cazul carora s-a dovedit ca au desfasurat o activitate cu caracter fascist in cadrul unei organizatii sau miscari de acest fel sau persoanelor care au fost condamnate prin hotarari judecatoresti si au obtinut anularea hotararilor de condamnare pana la data intrarii in vigoare a acestei legi.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)