O serie de stiri dintre cele mai interesante despre acest emitent sunt disponibile fie pe site-ul BVB (convocatorul AGEA), fie in presa de specialitate iar aceste informatii nu sunt in nici un caz straine de evolutia cursului bursier. Vom incerca in cele ce urmeaza sa le reproducem pe cele mai importante dintre acestea:
1.demararea procedurii pentru listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti, operatiune ce va fi finalizata in partea a doua a anului viitor;
2.majorarea capitalului social cu 1650%, in urmatoarele conditii: acordarea a 6 actiuni gratuite precum si posibilitatea de a subscrie un numar de 10,5 actiuni noi, la valoarea nominala de 0,1 lei, pentru fiecare actiune detinuta de catre vechii actionari;
3.relocarea activitatii societatii de pe amplasamentul actual si dezvoltarea unui proiect rezindential pe terenul de peste 20 de hectare pe care COMCM il detine in Constanta;
4.o posibila fuziune cu firma de constructii Scut S.A. Constanta, societate la care a achizitionat, la inceputul anului, pachetul majoritar, detinut de SIF Transilvania. Ambele societati ar avea de castigat de pe urma efectului de sinergie, intrucat Scut ar urma sa asigure transportul de materialor de constructii pentru proiectul rezidential dezvoltat de catre COMCM;
5.oportunitatea pentru COMCM S.A si Scut Constanta de a accesa fonduri structurale, care vor contribui in proportie de 60% la la cofinantarea lucrarilor de investitii avute in vedere;
6.in sfarsit, se presupune ca destinatia fondurilor mobilizate in cadrul majorarii de capital a COMCM S.A este urmatoarea: din totalul fondurilor, circa 1,8 milioane de euro (6,3 milioane de lei) va reprezenta aportul societatii la majorarea de capital a Scut, iar alte 2 milioane de euro (7 milioane de lei) vor fi folosite pentru acoperirea unei parti din creditele contractate in vederea achizitiei pachetului majoritar la Scut. Restul sumelor urmeaza sa fie folosite pentru cofinantarea din fonduri structurale a propriilor investitii.
Totusi, cum stirile sunt stiri iar faptele sunt fapte, vom incerca in continuare sa gasim o serie de argumente cifrice care sa confirme, sau eventual sa infirme, increderea de care COMCM S.A se bucura din partea investitorilor.
Rezultate semestrul I
Rezultatele financiare aferente semestrului I din 2007, acestea ne permit sa remarcam:
La nivelul contului de profit si pierdere:
evolutia cifrei de afaceri si a veniturilor din exploatare;
Comparativ cu perioada similara a anului precedent, cifra de afaceri a crescut cu 62,17% iar veniturile din exploatare au inregistrat un avans de 57,68%.
Pe puncte de lucru, structura productiei realizate si a serviciilor prestate se prezinta in felul urmator:
2. cresterea sensibila a cheltuielilor din exploatare;
Procentual, cheltuielile din exploatare au inregistrat o crestere de 65,53%, (fata de un avans de 57,68% in cazul veniturilor din exploatare), insa in valoare absoluta cheltuielile din exploatare au crescut cu numai 6.965.980 lei, cresterea fiind mai mica decat cea in valoare de 7.683.752 lei inregistrata in cazul veniturilor din exploatare.
Principalele categorii de cheltuieli din exploatare ºi modul în care au evoluat acestea în perioada 30.06.2006-30.06.2007 sunt surprinse în tabelul de mai jos:
3. Ca o consecinta a celor mentionate anterior, profitul net al societatii la 30.06.2007 a crescut cu 36,04% fata de perioada similara a anului precedent, pana la nivelul de 3.146.014 lei.
La nivel bilantier, fata de inceputul anului curent remarcam:
1. cresterea cu 8,65% a activelor imobilizate, survenita pe fondul constituirii unor imobilizari financiare in suma de 7.342.434 lei ce reprezinta valoarea detinerilor la Scut Constanta;
2. sporirea cu 63,84% a creantelor societatii. Ritmul de crestere este comparabil cu cel inregistrat de cifra de afaceri (62,17%), ceea ce denota o mentinere relativ neschimbata a politicii de acordare a creditului comercial catre clienti;
3. majorarea cu 293,87% a datoriilor pe termen lung ale societatii, pana la nivelul de 12.692.329 lei, in urma creditelor contractate in vederea achizitiei pachetului majoritar la Scut S.A.
La data de 30.06.2007 rata globala de indatorare a societatii era de 12,73% si probabil ca va ramane la fel de redusa si in viitorul apropiat, intrucat societatea a identificat in majorarea de capital prin aportul in numerar al actionarilor si in accesarea fondurilor structurale europene sursele de finantare a proiectelor de investitii preconizate.
4. mentinerea relativ constanta a valorii capitalurilor proprii;
In cadrul acestora, rezervele din reevaluarea activelor societatii detin o pondere de 91,76%, dupa ce au crescut de aproximativ 15 ori in decursul anului 2006. Evolutia tradeaza eforturile societatii de a aduce activele din patrimoniu la o valoare cat mai apropiata de valoarea lor de piata, fara a avea insa nici o certitudine asupra faptului ca valoarea contabila actuala este cea corecta.
Rezultatele din primele noua luni ale anului 2007
La 30.09.2007, COMCM S.A. Constanta a dat publicitatii un raport trimestrial ce pune in evidenta venituri din exploatare in suma de 34.652.880 lei si un profit brut de 7.155.526,42 lei obtinut in primele noua luni ale anului curent. Performanta nu este una de neglijat, in conditiile in care profitul aferent intregului an 2006 a fost in suma de 4.798.182 lei, iar veniturile din exploatare afarente anului precedent au fost de 33.960.650 lei.
Indicatorii de rentabilitate
Indicatorii de rentabilitate, calculati in baza profitului inregistrat in ultimele patru trimestre consecutive, sunt prezentati in tabelul de mai jos si indica in prezent valori extrem de scazute. Totusi, in interpretarea acestor rezultate se cuvine sa avem in vedere procesul de reevaluare ce a condus la cresterea capitalurilor proprii ale societatii si a contribuit sensibil la deteriorarea nivelului acestor indicatori in ultimul an.
Evolutia bursiera
Indicatorii cursului bursier, PER si pret/activ net contabil, calculati pentru societatea analizata, sunt prezentati in tabelul de mai jos:
Valoarile furnizate de tabelul de mai sus trebuie interpretate cu oarecare prudenta. In timp ce nivelul ridicat al indicatorului PER indica o posibila supraevaluare, valoarea pretului/activul net contabil depinde de valoarea justa a activelor aflate in patrimoniul societatii. In prezent, societatea este cotata la un pret de 2,3 ori mai mare decat valoarea contabila a activului sau net, ceea ce ridica semne de intrebare asupra perspectivelor sale de crestere in viitor.
Concluzii
Prin urmare, consideram ca o valoare de piata corecta actiunilor CMCM trebuie sa tina cont de cel putin doua aspecte:
1. valoarea justa a terenului pe care se afla amplasata in teren societatea si de care aceasta urmeaza sa deruleze in viitor un proiect rezidntial, din care se deduce costul de relocare a activitatii societatii si cel aferent intreruperii activitatii aferent procesului de relocare (daca este cazul);
2. capacitatea societatii de a genera profit, care depinde la randul ei de ponderea activelor productive in total active si de potentialul de crestere a cifrei de afaceri.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
Comentarii articol (1)