Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a elaborat norma privind transferul participantilor intre fondurile de pensii administrate privat, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 66/2008, din 29 ianuarie.
Astfel, Norma nr. 3/2008 stabileste conditiile si procedurile de transfer, dar si penalitatile pe care participantii trebuie sa la plateasca.
Penalitatea va fi aplicata doar daca participantul in sistemul pensiilor private va dori sa se transfere de la un fond de pensii la un alt fond, in termen de doi ani de la aderare. Penalitatea nu va putea depasi 5% din contributia neta a participantului si va fi datorata administratorul fondului de la care se solicita transferul.
Conform Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, daca participantul doreste a adere la alt fond de pensii, acesta este obligat sa notifice in scris administratorul fondului de pensii de la care se transfera, cu 30 de zile calendaristice inainte de aderarea efectiva la noul fond de pensii, si sa ii trimita acestuia o copie de pe noul act de aderare.
In conditiile stabilite de Norma nr. 3/2008, un participant va putea sa se transfere la un alt fond de pensii in conditiile in care va semna un act individual de aderare cu noul adminstrator. Actul va fi insotit de copia actului de de identitate.
Totodata, participantul trebuie sa transmita o cerere de transfer administratorul fondului de pensii administrat privat de la care se transfera, insotia de copia actului de aderare la noul administrator.
Angajatii cu varsta de pana la 35 de ani au putut sa adere voluntar la un fond de pensii administrate privat, pana la data de 17 ianuarie 2008. Urmatoarea etapa va consta in repartizarea aleatorie, de catre CNPAS, a celor care nu si-au ales un fond de pensii, in termenul legal.
Conditii in care participantii nu vor fi penalizati
Penalitatile in cuantum de maximum 5% din contributia neta nu se vor aplica participantilor care :
- au solicitat transferul ca urmare a modificarii prospectului schemei de pensii, daca solicitarea este facuta in termen de 4 luni de la autorizarea modificarii prospectului;
- au fost angajati in misiuni peste hotare ordonate de statul roman si care, au facut obiectul repartizarii aleatorii ca urmare a imposibilitatii de a adera la un fond de pensii administrate privat in termenul prevazut de lege si de normele Comisiei. Dovada o reprezinta adeverinta eliberata in acest scop de catre angajator.
- se incadreaza in situatia prevazuta la art. 33 din Norma nr. 18/2007 privind aderarea initiala si evidenta participantilor la fondurile de pensii administrate privat, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, persoanele care au facut obiectul procedurii de repartizare aleatorie, desi au semnat un singur act individual de aderare in perioada de aderare initiala la fondurile de pensii administrate privat, respectiv 17 septembrie 2007 – 17 ianuarie 2008 pot depune la CSSPP o sesizare scrisa insotita de copia actului individual de aderare semnat si de o copie a actului de identitate, in termen de 6 luni de la data repartizarii aleatorii. In cazul in care, Comisia constata legalitatea sesizarii participantului, acesta impreuna cu activul sau personal sunt transferati la fondul de pensii la care participantul a semnat actul individual de aderare, fara a se percepe o penalitate de transfer.
Costurile unei pensii private
Legea nr. 411/2004 stabileste o contributie de 2% din baza lunara de calcul pentru contributia individuala de asigurari sociale, reprezantand suma veniturile brute lunare. Contributia va ajunge pana la 6%, in termen de 8 ani, cu o crestere anuala de 0,5 %.
Totodata, administratorul fondului de pensii va percepe un comision de administrare, prin deducerea unui procent de maximum 2,5 % din contributiile platite.
In plus, comisionul de administrare mai poate lua forma unei deduceri de maximum 0,5 % pe luna din activul net total al fondului de pensii administrat privat, stabilit prin prospectul schemei de pensii private. De asemenea, administratorul fondului poate percepe tarife pentru efectuarea anumitor servicii.
Comentarii articol (0)