Astfel, societatea a raportat un profit net in suma de 340.479.965 lei, cel mai mare din istoria de 14 ani a bancii.
Drept urmare, asa cum v-am obisnuit, vom incerca in cele ce urmeaza sa descoperim premizele ce stau la baza acestei cresteri.
Performantele financiare aferente anului 2007
Astfel, la nivelul contului de profit si pierdere, ne-au retinut atentia urmatoarele aspecte:
1.cresterea spectaculoasa, cu 183,23%, a profitului net si un profit brut cu cu 204,68% mai mare decat cel inregistrat la finele anului precedent.
La baza acestei performante a contribuit, desigur, si suma de 173.497.000 lei provenita din vanzarea BT Asigurari, insa chiar daca am inlatura aceasta influenta, profitul brut al Bancii Transilvania ar ramane fii in crestere cu 73,75% fata de perooada similara a anului precedent.
De asemenea, este de presupus ca performantele obtinute de Banca Transilvania in ultimul trimestru al anului 2007 nu sunt nicidecum de neglijat, in conditiile in care profitul la noua luni era mai mare cu „numai” 58,20% decat cel inregistrat in perioada similara a anului 2006.
2.la nivelul structurii veniturilor, Banca Transilvania a inregistrat o crestere spectaculoasa a veniturilor din dobanzi (74,12%), performanta ce survine pe fondul cresterii volumului de credite acordate (74,98%).
3. in cadrul costurilor totale, cheltuielile cu dobanzile de platit au inregistrat si ele un ritm de crestere accentuat (71,72%) insa inferior ritmului in care au crescut depozitele de la clienti (81,89%), ceea ce denota fapatul ca societatea a platit mai putin pentru resursele atrase.
La nivel bilantier, Banca Transilvania a inregistrat urmatoarele evolutii semnificative:
1.activele totale ale bancii sunt cu 71,61% mai mari decat in perioada similara a anului 2006, evolutia survenind pe fondul cresterii cu 3.668.767.720 lei a creditelor acordate catre clientii, dar si al cresterii cu 993.239.515 lei a disponibilitatilor detinute la banci (inclusiv rezerva minima obligatorie impusa de cerintele BNR):
Astfel, pe parcursul lui 2007, ponderea creantelor asupra clientelei s-a majorat de la 60,51% la 61,70%, iar efectele publice au ajuns pentru prima data sa detina un procent semnificativ de 2,89% din cadrul activelor totale.
2.in cadrul pasivelor societatii, cea mai rapida evolutie au inregistrat-o depozitele atrase de la clienti, persoane fizice si juridice, a caror pondere in cadrul pasivelor totale urcat pana la nivelul de 76,29%:
3.in structura capitalurilor proprii, profitul exercitiului curent a inregistrat o pondere in crestere de la 12,35% la 22,99% iar capitalul social (majorat prin aporturi in numerar si incorporarea altor elemente de capitaluri) a ajuns sa detina o procent de 41,27% .
Indicatorii de rentabilitate
Rentabilitatea financiara a Bancii Transilvania inregistreaza in prezent un nivel mediu, insa in evidenta imbunatatire fata de finele anului precedent. De aceea, un factor realist de comparatie il vor constitui rezultatele inregistrate de celelalte entitati ale sistemului bancar romanesc in aceeasi perioada.
Evolutia bursiera
Indicatorii combinati ai societatii inregistreaza in prezent valori ce tradeaza inca un cert potential de crestere, fiind in mod evident influentati de profitabilitatea si activele in crestere ale Bancii Transilvania.
Concluzii
Prin urmare, rezultatele financiare inregistrate de catre Banca Transilvania sunt cu atat mai importante cu cat survin in conditiile in care aproape toate marile banci ce actioneaza la nivel international au fost puternic afectate de criza de pe piata subprime. Astfel, in conditiile in care performante asemanatoare vor fi anuntate si de catre celelalte componente ale sectorului bancar, vom gasi in aceasta un argument extrem de solid in favoarea ideii ca acesta isi reconfirma imunitatea fata de tulburarile ce afecteaza in acest moment sistemul bancar international.
Anca Regneala
Departament Analiza
Comentarii articol (2)