Vorbim deci de un atribut exclusiv al angajatorului, sindicatul sau reprezentantii salariatilor fiind doar consultati. Aceasta consultare este facultativa; prin urmare, si in lipsa ei regulamentul este valabil, dar, consultarea este recomandabila pentru ca se creeaza astfel premisa respectarii acestuia de catre destinatarii sai.
Potrivit art. 262 din Codul muncii intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator a trebuit realizata in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestuia. In cazul angajatorilor infiintati ulterior termenul de 60 de zile incepe sa curga de la data dobandirii personalitatii juridice.
Codul muncii prevede numai obligativitatea infiintarii regulamentului intern, fara a dispune o anumita sanctiune pentru nerespectarea acesteia.
Insa potrivit art. 5 lit. a) din Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii , aceasta, prin inspectoratele teritoriale de munca, controleaza modul in care sunt respectate prevederile referitoare la relatiile de munca.
In temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din aceeasi lege inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale.
Conform art. 21 din Legea nr. 108/1999 refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii, dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si 19 din lege, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 10000 lei.
In consecinta si nerespectarea masurii dispuse angajatorului de a infiinta regulamentul intern poate fi sanctionata contraventional asa cum am aratat mai sus.
Comentarii articol (2)