"Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz", precizeaza Codul muncii la art. 241.
Potrivit normelor legale, un regulament intern trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu anumite categorii de prevederi. Astfel, dintr-un asemenea regulement nu pot lipsi niciodata:
- reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
- reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
- drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
- procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
- reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
- abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
- reguli referitoare la procedura disciplinara;
- modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
- criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.
De cand produce efecte un regulament intern
Regulamentul intern produce efecte fata de salariati din momentul in care acestia au luat la cunostinta de existenta documentului, prevede Codul muncii, la art. 243.
Conform normelor legale, obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de angajator, iar modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern.
Totusi, indiferent de metoda de comunicare agreata, regulamentul intern trebuie afisat si la la sediul angajatorului.
Ce sanctiuni risca angajatorii care nu au regulament intern
Desi prevede obligativitatea intocmirii regulamentului intern, Codul muncii nu dispune, insa, si o anumita sanctiune pentru nerespectarea acestei obligatii de catre angajator.
Totusi, de multe ori, in practica, daca inspectorii de munca sesizeaza lipsa Regulamentului intern, vor dispune ca masura intocmirea acestuia.
Or, potrivit Legii nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii, neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.