In baza prerogativei angajatorului de a stabili organizarea si functionarea unitatii, regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz, conform art. 257 din Codul muncii[1].
Acesta este actul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii in unitatea respectiva. Prin intermediul sau se manifesta puterea de directivare de care acesta dispune in temeiul dispozitiilor legale. Deci intocmirea lui este atributul exclusiv al angajatorului, sindicatul sau reprezentantii salariatilor fiind doar consultati. Rezulta ca aceasta consultare este facultativa; prin urmare, si in lipsa ei regulamentul este valabil
2.
Art. 258 din Codul muncii stipuleaza ca regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si al salariatilor;
d) procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice.
Iata deci importanta sa majora pentru desfasurarea raporturilor de munca!
Cu toate acestea, Codul muncii prevede numai obligativitatea infiintarii regulamentului intern (precum si informarea salariatilor de catre angajator – data de la care se produc si efectele pentru salariati), fara a dispune insa o anumita sanctiune pentru nerespectarea indeplinirii obligatiei de infiintare.
De aceea, s-a interpretat, uneori, ca nu ar exista o sanctiune - din moment ce Codul muncii care reglementeaza o atare obligativitate nu o prevede.
Insa, potrivit art. 5 lit. a) din Legea nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii , aceasta, prin inspectoratele teritoriale de munca, controleaza modul in care sunt respectate prevederile referitoare la relatiile de munca.
In temeiul art. 19 alin. (1) lit. h) din aceeasi lege inspectorii de munca au dreptul sa dispuna masuri atunci cand angajatorii nu isi indeplinesc obligatiile legale.
Conform art. 21 din Legea nr. 108/1999 refuzul unui angajator, persoana fizica sau juridica, de a aduce la indeplinire masurile obligatorii dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, in limitele si cu respectarea prevederilor art. 6 si art. 19 din lege, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 3000 lei la 10000 lei.
In consecinta, si nerespectarea masurii dispuse angajatorului de a infiinta regulamentul intern poate fi sanctionata contraventional asa cum am aratat mai sus.
_______
1Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 72 din 05.02.2003), modificata si completata ulterior).
2A. Ticlea, Codul muncii adnotat – comentarii, acte normative, jurisprudenta, Editura Hamangiu, Bucuresti, 2007, p. 737.
Comentarii articol (2)