„Din ce directie bate vantul in panzele operatorului portuar?” In cautarea noastra perpetua de noi oportunitati investitionale, am ales drept subiect al analizei noastre saptamanale evolutia emitentului SOCEP S.A., pe care il recomanda in primul rand evolutia profitului net inregistrata in decursul anului 2007.
Performantele financiare aferente anului 2007
La nivelul contului de profit si pierdere, rezultatele financiare inregistrate in 2007 pun in evidenta urmatoarele aspecte semnificative:
1. un avans de 12,49% al cifrei de afaceri, cu atat mai important cu cat survine dupa un declin de 6,90% in 2006 si de 22,50% inregistrat in decursul lui 2005;
2. cresterea veniturilor din exploatare intr-un ritm usor mai scazut decat cel inregistrat de cifra de afaceri (10,12%), situatie ce se datoreaza in mare masura inregistrarii unor venituri in suma de 2.254.000 lei provenind din vanzarea unui imobil in perioada similara a anului precedent. Excluzand aceasta influenta, rezulta o crestere de 16,32% a veniturilor din exploatare, ce echivaleaza si cu trecerea pe profit a activiatii din exploatare a societatii din care se exclud veniturile si cheltuielile din cedarea activelor;
3. cresterea cu 11,56% a cheltuielilor din exploatare, in cadrul carora costurile salariale detin o podere de 59,63%.
Tabelul de mai jos surprinde structura si modul in care au evoluat cheltuielile din exploatare in perioada 2006-2007:
4. obtinerea unui profit in suma de 3.205.297 lei provenind din activitatea din exploatare a societatii (cu 6,23% mai mic decat la finele anului precedent) si a unui profit financiar de 596.519 lei (comparativ cu o pierdere financiara in suma de 1.071.097 inregistrata in 2006). Reducerea profitului din exploatare se datoreaza integral diminuarii veniturilor din cedarea activelor, in timp ce ameliorarea performentei financiara survine pe fondul reducerii cu 1.293.736 lei a cheltuielilor din diferente de curs valutar;
5. in sfarsit, la finele lui 2007 SOCEP S.A. a inregistrat un profit net in suma de 3.111.163 lei, cu 56,76% mai mare decat cel obtinut la finele anului precedent. Profitabilitatea sa ramane insa destul de redusa, dupa cum demonstreaza si nivelul ratelor de rentabilitate.
La nivel bilantier, SOCEP S.A. a inregistrat urmatoarele evolutii semnificative:
1. o scadere cu 3,24% a activelor imobilizate, suvenita pe fondul unor cedari nesemnificative de active;
2. o crestere cu 29,37% a nivelului activelor circulante, in structura carora atat casa si disponibilitatile banesti cat si creantele detinute asupra tertilor au inregistrat usoare cresteri (+3.709.098 lei, respectiv + 1.383.270 lei):
3. o crestere modica a datoriilor totale ale societatii, in urma careia rata globala de indatorare a SOCEP S.A. ramane in continuare destul de redusa: 8,64%;
4. majorarea capitalurilor proprii ale societatii cu un procent de 6,19%, ce reprezinta rezultatul direct al capitalizarii profitului nerepartizat al exercitiului curent. Drept urmare, structura capitalurilor proprii ale SOCEP S.A. se prezinta in felul urmator:
Indicatorii de rentabilitate
In ciuda recentei imbunatatiri a nivelului profitului net, SOCEP S.A. sufera inca la capitolul rentabilitate, dupa cum o demonstreaza si indicatorii cuprinsi in tabelul de mai jos:
Evolutia bursiera
In ceea ce priveste nivelul indicatorilor combinati ai societatii, observam ca PER plateste tribut profitabilitatii reduse a societatii, in timp ce raportul pret/activ net contabil inregistreaza un nivel neutru de 1,73.
Concluzii
Prin urmare, apreciem cresterea profitului si a rentabilitatii societatii, precum si nivelul gradului de supraevaluare al SOCEP S.A.. In schimb, anumite evolutii pe termen lung raman inca neconvingatoare si societatea mai are de muncit inainte de a demonstra ca merita increderea investitorilor.
Iar acest lucru nu va fi niciodata posibil in conditiile in care SOCEP S.A. a esuat de doua ori in decursul anului precedent in a intruni cvorumul necesar desfasurarii unei AGEA prin care sa majoreze capitaulul social prin capitalizarea profitului nerepartizat.
____________________
NOTA: Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
29 februarie 2008
Comentarii articol (1)