ACCES GRATUIT
CEDO: 8640 de plangeri la adresa statului roman
O delegatie romana formata din membrii Consiliului Superior al Magistraturii a efectuat in perioada 25-27 februarie 2008 o vizita de studiu la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO).
Articolul continuă mai jos
Initiativa acestui program a apartinut domnului profesor universitar doctor Barsan, judecator la CEDO si domnului Razvan Horatiu Radu, Agent Guvernamental la CEDO.
Discutiile purtate intre membrii delegatiei si reprezentantii Curtii au fost cu privire la rolul detinut de CEDO, organizarea si functionarea sa, statutul celor 47 de judecatori, raporturile cu statele care au ratificat Conventia pentru apararea drepturilor omului si ale libertatilor fundamentale, raporturile cu instantele nationale si alte instante internationale.
Romania-locul al treilea la numarul plangerilor depuse la CEDO
Delegatiei i-au fost oferite o serie de statistici privind activitatea Curtii, numarul plangerilor admise si provenienta lor.
In anul 2007 au existat 8640 de plangeri referitoare la statul roman aflate pe rolul Curtii. Condmnarea Romaniei a intervenit doar in 34 de cauze. Motivele pentru care statului roman i se cere raspundere sunt redate de neexecutarea hotararilor judecatoresti, protectia proprietatii (in special existenta a doua titluri de proprietate asupra aceluiasi bun si faptul ca Fondul ”Proprietatea” nu asigura o reparatie efectiva), pensiile personalului militar, arstarea preventiva (competenta organului care dispune aceasta masura), recursul in anulare, durata procedurilor, dreptul de acces la instanta (cuantumul ridicat al taxei de timbru), conditiile de detentie in penitenciare, practica neunitara.
Revizuirea procedurilor judiciare-o necesitate pentru statul roman
In una din cauzele impotriva Romaniei, s-a spus pentru prima data ca judecatorii romani au lasat neaplicata o prevedere din dreptul national incompatibila cu CEDO.
Majoritatea statelor au adoptat reglementari specifice in ce priveste durata procedurilor, dar aceste prevederi nu se gasesc si in legislatia romana. Domnul profesor universitar doctor a subliniat importanta modificarii legislatiei interne si a revizuirii procedurilor astfel incat Inalta Curte de Casatie si Justitie sa isi poata indeplini rolul de interpretare si aplicare unitara a legii.
De altfel, si CEDO isi va imbunatati procedurile odata cu intrarea in vigoare a Protocolului nr. 14,o serie de reglementari care isi impun sa asigure eficacitatea pe termen lung a deciziilor Curtii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)