avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1947 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... cind incepe sa curga termenul pt. plingere la CEDO?
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

cind incepe sa curga termenul pt. plingere la CEDO?

Termenul pt.plingerea la CEDO este cel bine cunoscut de 6 luni
Intrebarea mea este de cind incepe sa curga acest termen?
Este scris in Conventie ca de la pronuntarea hot.irevocabile,
dar cu mult timp in urma imi amintesc ca am citit undeva ca termenul incepe sa curga de la data la care a fost redactata si semnata hotarirea , defapt aceasta s-ar intelege prin "pronuntare" nu data sedintei in care s-a pronuntat instanta.
Stiti cumva daca asa este?
Potrivit art. 35 din Conventia Europeana a drepturilor Omului introducerea unei plângeri este posibilă doar într-un termen de 6 luni de la data ultimei decizii interne.
Ultima modificare: Duminică, 19 Iunie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Regula la care faceti referire este practicata in procedura penala interna si uneori in cea civila, dar la CEDO imi amintesc si incercam sa verific ca sa nu ma insel ca termenul este cum am scris in intrebare.
Va multumesc.
Termenul de adresare la CEDO este calculat de la data pronuntarii ultimei hotarari judecatoresti pronuntate de instanta nationala ( decizia instantei de recurs).
Exista si opinii care sustin ca termenul incepe sa curga de la data redactarii dar nu imi aduc aminte sa fi intalnit asa ceva in jurisprudenta CEDO.
Este o colega avocat care are aceasta parere dar nu stiu cum o chema ( nu este de pe forum).S-ar putea sa fie si lector universitar.
In opinia mea, conform textului de lege si in lipsa jurisprudentei CEDO care sa ateste cu certitudine faptul ca termenul de pronuntare inseamna de fapt redactarea hotararii este foarte riscant sa nu va incadrati in cele 6 luni de la pronuntarea hotararii de recurs.
Personal, nu am stat sa studiez acest aspect deoarece nu m-a interesat.Vedeti insa ce scrie si in cartile profesorului Barsan si in alte carti.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iulie 2011
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen de depunere plangere la cedo darisdinu darisdinu buna ziua! .Am fost condamnat definitiv pe ne drept la 3 ani inchisoare de o instanta din ialomita, slobozia pentru un furt care nu lam facut eu ,pur si simplu ... (vezi toată discuția)
Plangere cedo bcory bcory Buna seara, Ma poate ajuta cineva cu un formular si cu ceva sfaturi pt. a redacta o plangere la CEDO? Fac precizarea ca am luat cunostiinta de durata de 6 ... (vezi toată discuția)
Termen contestare la cedo 6 luni de la... alex_mn alex_mn Buna ziua, As vrea sa stiu cum se calculeaza termenul de 6 luni in care pot sa contest la CEDO o hotarare definitiva si irevocabila? Curge de la data ... (vezi toată discuția)