avocat_lascoschi a spus:
De unde ati ajuns la concluzia cu termenul de la 6 luni de la motivarea hotararii de recurs, domnule avocat Andrei?
Exista o hotarare CEDO in acest sens?
Eu nu am intalnit-o.
Stimate coleg,
Exista, domnule, hotarâre CEDO...
Ca să vă tachinez, aș putea totuși pune problema altfel: dacă nu ați întâlnit-o, de ce puneți tema în discuție, și nu în ultimul rând: dar de ce nu ați întâlnit-o? Jurisprudența CEDO nu s-a schimbat -adică de mult timp se calculeaza astfel.
Totuși, metoda de abordare a cazurilor de Curtea Europeană merită ceva discuții pe forum. Așa că, în cele ce voi urma voi expune foarte pe scurt anumite argumente privitoare la aceasta.
Articolul 35. Condiţiile de admisibilitate
1. Curtea nu poate fi sesizată decât după epuizarea căilor de recurs interne, aşa cum este stabilit conform principiilor de drept internaţional general recunoscute, şi într-un termen de şase luni, începând cu data deciziei interne definitive.
A. În primul rând, pentru un român, fie el justițiabil, fie chiar avocat sau jurist, este dificil să se acomodeze cu sistemul de drept al CEDO. În România, prin Constituție și Codurile de procedură, printre altele, granițele puterii în stat sunt foarte bine determinate. Separația puterilor în stat este principiu de drept, iar judecătorului îi este interzis să intrevină prin hotărârile pe care le pronunță, în puterea legislativă.
Curtea Europeană împrumută, în schimb, mult din sistemul britanic. În acest sistem legea este sumară, iar judecătorul, prin hotărârea sa, produce un precedent cu putere de lege, aflându-se, deci, la granița dintre puterea judecătorească și cea legislativă. Prin hotărârile de Mare Cameră și de Cameră, Curtea Europeană amendează legea, întregiind, deci, legea-cadru - Convenția cu protocoalele sale. În cazul în care cauzele de Cameră nu sunt deferite Marii Camere, acestea creează jurisprudenta ori o întregesc; hotărârile de Mare Cameră, întotdeauna.
Din această cauză, o persoană care știe doar textul Convenției și al Protocoalelor sale nu cunoaște, practic, Convenția.
B. Doctrina privitoare la termen.
În argumentațiile ce le expun, recomand două tratate excepționale:
*Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Comentariu pe articole, Corneliu Bârsan, Edit. Beck, ed. 2006, pag. 248-342, vol II;
*Tratat de Drept European al Drepturilor Omului, Jean-Francois Renucci, Edit. Hamangiu 2009, pag 932-933
C. Jurisprudența CEDO
Cele expuse oficial de CEDO în această materie în Ghidul Practic: Papachelas contra Greciei, Mitlik Olmez și Yildiz Olmez contra Turciei, Koc și Tosun contra Turciei...
Concluzie.
Ca punct de reper, termenul se poate calcula de la data motivării hotărârii. Mai precis acesta curge de la data când părțile aveau posibilitatea cunoașterii conținutului hotărârii.
Îmi permit să îl citez pe prof. Bârsan: Astfel termenul curge de când
"reclamantul trebuie ca, în principiu, să cunoască motivarea soluției pronunțată de ultima instanță națională competentă să statueze cu privire la încălcarea dreptului garantat de Convenție pe care el înțelege apoi să o denunțe în fața Curții Europene.
Cu stimă.