Buna ziua,
As vrea sa stiu cum se calculeaza termenul de 6 luni in care pot sa contest la CEDO o hotarare definitiva si irevocabila? Curge de la data pronuntarii sau de la data redactarii sentintei? Sentinta a fost pronuntata in februarie 2014 si redactata in iunie 2014. Mai pot sa o atac la CEDO? In cazul in care mai pot sa atac, ce inscris trebui solicitat de la Curtea de Apel care sa dovedeasca ca sentinta a fost redactata cu intarziere (pentru a avea astfel credibilitate la CEDO ca am atacat in termen de 6 luni) ? Mentionez ca pe exemplarul meu din sentinta (decizie civila) nu este mentionat in josul paginii data redactarii.
Multumesc.
În primul rând, legat de data redactării, este necesară o dovadă în acest sens, dacă respectiva dată nu coincide cu cea a pronunțării. Depuneți, deci, o cerere scrisă pentru a obține o dovadă a momentului motivării soluției. Veți menționa respectiva dată și în aplicație.
Insistați, dacă este cazul, deoarece o astfel de dovadă este importantă. Eu unul, în mai multe rânduri, am primit astfel de dovezi fără probleme.
Ca sfat general, este necesar să aveți în vedere că nu puteți ,,contesta,, o hotărâre internă la CEDO.
Instanța din Strasbourg nu este o instanță de recurs la nivel european, având doar competența de a se pronunța în legătură cu drepturile și libertățile izvorâte din Convenție Europeană. Prin urmare, nu atacați o hotărâre - ca la un apel intern - ci arătați violarea drepturilor și libertăților apărate de sus-arătatul document european.