Pe forumul Avocatnet, userii nostri au dezbatut diferentele dintre capitalul social si contul bancar al unei firme, precum si pozitia pe care un asociat ar trebui sa o aiba fata de contractul de imprumut incheiat cu firma la care detine parti sociale.
Situatia prezentata de userul forumului:
-la infiintarea firmei, s-a depus suma de 200 de lei la o banca, cu rolul de capital social, dupa cum prevede legea;
-dupa ce firma este infiintata, este nevoie de capital astfel incat sa fie achizitionate bunuri cu utilitate in desfasurarea activitatii firmei.
Intrebarile puse de userul formului:
- restul banilor ce urmeaza a fi investiti in firma vor fi depusi intr-un cont separat de cel in care a fost depus capitalul social?
-daca se va face un cont separat, acesta trebuie facut pe numele firmei pentru a fi folosit si in tranzactiile ulterioare?
-trebuie facuta o dovada a provenientii banilor respectivi?
-pentru o persoana ce detine actiuni la firma respectiva este indicat sa incheie un contract de imprumut cu firma respectiva sau sa treaca suma ca aport social in firma
Explicatiile si raspunsurile oferite de useri:
In primul rand, se stabileste faptul ca suma ce reprezinta capitalul social este suma de pornire a societatii si poate fi folosit pentru cumpararea marfii.Diferenta folosita pentru achizitia de marfuri nu trebuie dovedita, dar e indicat sa faci un contract de imprumut cu societatea, pentru a te putea justifica la retragerea banilor din societate ( profit neimpozabil).
De asemenea, se face trimitere la Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale si completeaza ca suma de 200 lei a capitalului social este o suma minima ce poate fi depusa. Dovada acestei sume minime se face cu extrasul de cont de la banca. Aportul la capitalul social poate fi si in alte bunuri. Totodata, este adusa si completarea cum ca suma ce constituie capitalul social poate fi folosita pentru achizitionarea de bunuri imediat dat fiind faptul ca, dupa constituirea societatii contul de capital se transforma in cont curent.
Asadar, capitalul social nu este o suma indisponibilizata.
In cazul in care persoana ce detine actiuni imprumuta societatea poti percepe dobanda, lucru benefic si pentru persoana, dar si pentru firma. Aceasta dobanda este o cheltuiala deductibila in masura in care raportul drag de indatorare al capitalului nu depaseste 3:1. Aportul nu e purtator de dobanda, iar cota din capitalul social este aceeasi procentual, indiferent de valoarea sa.
Nu uita sa ne prezinti opiniile tale pe forumul
Avocatnet.
Comentarii articol (0)