avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale capital social sau cont bancar?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

capital social sau cont bancar?

V a rog sa-mi da-ti un sfat.Am o nelamurire care pentru unele persoane ar putea fi floare la ureche, dar pentru mine (fara experienta) e un mister.La infiintarea unei firme stiu ca este nevoie de un capital social in val. de 200 lei ce trebuie depus la o banca.Dupa infiintarea firmei, pentru desfasurarea activitatii e normal sa ai nevoie de capital (bani).Intrebarea mea este urmatoarea: cum se procedeaza daca firma trebuie sa achizitioneze unele produse, se mareste capitatul social cu o anumita suma(caci cu cei 200 lei nu poti cumpara mare lucru) sau suma respectiva se depunde intr-un cont la banca deschis pe numele firmei pentru a putea face tranzactii?trebuie facuta dovada provenientei acestei sume sau nu? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 19:09, 7 Aprilie 2008
Capitalul social e suma de pornire a societatii si poate fi folosit pentru cumpararea marfii.
Diferenta folosita pentru achizitia de marfuri nu trebuie dovedita, dar e indicat sa faci un contract de imprumut cu societatea, pentru a te putea justifica la retragerea banilor din societate ( profit neimpozabil)
asa cum am spus, ce pot sa cumpar cu cei 200 lei? am inteles din raspunsul tau ca nu este obligatoriu ca sa marire de capital, insa acest contract de imprumut il pot face daca sunt actionar in firma respectiva sau ar fi mai bine ca suma pe care o am disponibila sa o trec ca aport social in firma?
Suma minima este de 200 lei. Dovada acestei sume minime se face cu extrasul de cont de la banca. Aportul la capitalul social poate fi si in alte bunuri. va recomand sa cititi Legea nr. 31/1990 privind societatile comerciale.
mirela07 a scris:
asa cum am spus, ce pot sa cumpar cu cei 200 lei? am inteles din raspunsul tau ca nu este obligatoriu ca sa marire de capital, insa acest contract de imprumut il pot face daca sunt actionar in firma respectiva sau ar fi mai bine ca suma pe care o am disponibila sa o trec ca aport social in firma?

Daca imprumuti societatea poti percepe dobanda, ceea ce e bine pt tine. E bine si pt societate, ca e cheltuiala deductibila in masura in care raportul drag de indatorare al capitalului : capital nu depaseste 3:1. Aportul nu e purtator de dobanda, iar cota din cap soc e aceeasi procentual fie ca ai 200 de lei sai 20000000, deci tot atatea dividende primesti daca e cazul.
capitalul social subscris si varsat nu se foloseste pentru achizitionarea de bunuri... ; pentru efectuarea initala a cheltuielilor fara ca sa inregistrati venituri intr-o prima faza initiala, faceti contract de imprumut intre asociat si societate si care poate fi si purtator de dobanda.

Alte discuții în legătură

Srl-majorare capital social. in ce termen? adela05 adela05 La un SRL, hotararea prin care se face majorare de capital social, trebuie sa fie o hotarare a adunarii generale sau extraordinare? De asemenea, tot la ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social JENIFER JENIFER La un srl administratorul si asociatul detin 50% fiecare parti sociale.S-au hotarat sa majoreze capitalul social cu 90.000 lei,fiecare creditand firma cu cate ... (vezi toată discuția)
Cont bancar capital social Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! În cazul infintarii unui SRL la care se stabileste un capital social de 200 lei acesta se depune (se varsa) in contul curent deschis la o banca si ... (vezi toată discuția)