avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale capital social sau cont bancar?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

capital social sau cont bancar?

V a rog sa-mi da-ti un sfat.Am o nelamurire care pentru unele persoane ar putea fi floare la ureche, dar pentru mine (fara experienta) e un mister.La infiintarea unei firme stiu ca este nevoie de un capital social in val. de 200 lei ce trebuie depus la o banca.Dupa infiintarea firmei, pentru desfasurarea activitatii e normal sa ai nevoie de capital (bani).Intrebarea mea este urmatoarea: cum se procedeaza daca firma trebuie sa achizitioneze unele produse, se mareste capitatul social cu o anumita suma(caci cu cei 200 lei nu poti cumpara mare lucru) sau suma respectiva se depunde intr-un cont la banca deschis pe numele firmei pentru a putea face tranzactii?trebuie facuta dovada provenientei acestei sume sau nu? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 19:09, 7 Aprilie 2008
istudor adriana a scris:
Suma mai mare sau mica reprezentand capital social subscris si varsat este importanta, deoarece intotdeauna activul net trebuie sa fie la o valoare de cel putin jumatate din capitalul social.

Faci o confuzie majora! La SRL capitalul subscris se si varsa in momentul subscrierii, deci nu exista diferenta nici in timp nici in cuantum.
La SA capitalul mai intai se subscrie si apoi se varsa intr-un anumit termen. Daca se depaseste termenul intreaga subscriere se anuleaza. Ce ai spus tu pur si simplu nu are legatura cu cele doua tipuri de capital! Tot timpul capitalul subscris devine varsat, dupa care nu se mai face aceasta distinctie!
Cred ca Adriana se refera la prevederea art. 153 indice 24 din Legea 31/1990 respectiv "(1) Dacă consiliul de administraţie, respectiv directoratul, constată că, în urma unor pierderi, stabilite prin situaţiile financiare anuale aprobate conform legii, activul net al societăţii, determinat ca diferenţă între totalul activelor şi totalul datoriilor acesteia, s-a diminuat la mai puţin de jumătate din valoarea capitalului social subscris, va convoca de îndată adunarea generală extraordinară pentru a decide dacă societatea trebuie să fie dizolvată." Astfel, daca valoarea capitalului social este mica iar valoarea pasivelor mare (acum ca societatea mai acumuleaza o datorie din imprumutul acordat de asociat societatii), raportul respectiv poate deveni foarte repede deficitar. Ceea ce am de remarcat INSA, este ca acest articol nu se aplica societatilor cu raspundere limitata, deci nu cred ca trebuie sa alarmam omul.
buna ziua. mai am o rugaminte, puteti sa-mi spuneti daca acest contract de imprumut trebuie autentificat la notar sau produce efecte juriduce doar daca este semnat de ambele parti?
Nu trebuie autentificat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Srl-majorare capital social. in ce termen? adela05 adela05 La un SRL, hotararea prin care se face majorare de capital social, trebuie sa fie o hotarare a adunarii generale sau extraordinare? De asemenea, tot la ... (vezi toată discuția)
Majorare capital social JENIFER JENIFER La un srl administratorul si asociatul detin 50% fiecare parti sociale.S-au hotarat sa majoreze capitalul social cu 90.000 lei,fiecare creditand firma cu cate ... (vezi toată discuția)
Cont bancar capital social Goguvoinicu Goguvoinicu Buna ziua! În cazul infintarii unui SRL la care se stabileste un capital social de 200 lei acesta se depune (se varsa) in contul curent deschis la o banca si ... (vezi toată discuția)