Am ales drept subiect al analizei noastre emitentul ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR), care desi inregistreaza un activ net de 25 ori mai mic decat ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC), sta evident mult mai bine decat aceasta la capitolul profitabilitate.
"Unde se formeaza profitul in grupul Rompetrol?”
Am ales drept subiect al analizei noastre emitentul ROMPETROL WELL SERVICES S.A. (PTR), care desi inregistreaza un activ net de 25 ori mai mic decat ROMPETROL RAFINARE S.A. (RRC), sta evident mult mai bine decat aceasta la capitolul profitabilitate.
Istoria bursiera a ROMPETROL WELL SERVICES S.A. poate fi restransa la perioada ultimilor 3-4 ani, in decursul carora societatea s-a facut remarcata printr-o crestere moderata, dar constanta, a cifrei de afaceri, precum si printr-o evolutie mult mai spectaculoasa a profitului net, dupa cum reiese din tabelul de mai jos.
In sfarsit, in conditiile in care nu au fost acordate dividende, iar profitul net a fost pastrat la dispozitia firmei, pentru investitii, evolutia favorabila a profitului net s-a rasfrant si asupra nivelului capitalurilor proprii.
Evolutia este explicabila, cel putin in parte, prin extinderea segmentului de piata pe care activeaza ROMPETROL WELL SERVICES S.A. in conditiile in care cotatiile internationale la titei si hidrocarburi au justificat o intensificare a investitiilor in exploatarea si productia campurilor petroliere si, in consecinta, o cerere in crestere de servicii speciale la sonda, inclusiv in zonele geografice in care exploatarea hidrocarburilor era considerata matura sau neeconomica.
Prin urmare, realizarea obiectivelor propuse pentru anul 2007, considera conducerea societatii, a fost sustinuta prin prelungirea valabilitatii contractului in derulare cu principalul client Petrom S.A.-OMV, precum si prin semnarea unui nou contract cu S.N.G.N. Romgaz S.A. Medias.
Performantele financiare aferente anului 2007
Astfel, la nivelul contului de profit si pierdere, societatea a inregistrat in 2007 urmatoarele evolutii semnificative:
1. cresterea cu 40,28% a cifrei de afaceri, in structura carora productia vanduta detine o pondere de 89,14% iar vanzarile de marfuri un procent de 10,86%;
2. avansul de 38,5% inregistrat la nivelul veniturilor din exploatare;
3. sporul de 32,34% inregistrat la nivelul cheltuielilor din exploatare, pe fondul realizarii unor economii importante la nivelul cheltuielilor cu personalul si al consumului de materii prime, aceste elemente de costuri crescand mai lent decat veniturile din exploatare.
Structura principalelor categorii de cheltuieli si modul in care acestea au evoluat in perioada analizata este prezentat in tabelul de mai jos:
4. obtinerea unui profit din exploatare cu 64,46% peste cel inregistrat in anul precedent, care se explica atat prin avansul inregistrat de afacerile societatii, dar si prin cresterea profitului din exploatare ce revine la un leu cheltuit;
5. un profit in suma de 3.142.005 lei provenit din activitatea financiara, pe seama cresterii veniturilor aferente detinerilor sub forma de interese de participare. Profitul obtinut din acesta activitate reprezinta 14,95% din totalul profitului brut din exploatare;
6. un profit brut in suma de 23.468.000 lei obtinut in exercitiul financiar 2007, cu 97,51% mai mare decat cel din anul precedent;
7. un profit net in suma de 19.416.632 lei, cu 95,32% peste cel inregistrat in 2006.
La nivel bilantier, in decursul anului 2007 ne-au retinut atentia urmatoarele aspecte:
1. cresterea cu 15,75% a activelor imobilizate, pe fondul inregistrarii unor imobilizari in curs in suma de 5.952.729 lei, ce reprezinta 13,07% din totalul activelor imobilizate;
2. o crestere de 52,10% a activelor circulante, ce are la baza o imbunatatire a lichiditatii societatii, in conditiile in care sumele disponibile in casa si conturi curente la banci au inregistrat un avans de 91,36%;
3. mentinerea relativ constanta a nivelului datoriilor, care sunt formate in proportie de 69% din datorii comerciale (datorii angajate pe termen scurt si nepurtatoare de dobanda) si mentinerea la un nivel destul de redus, de numai 13,41% a ratei globale de indatorare;
4. cresterea cu 34,62% a capitalurilor proprii ale societatii, pe seama capitalizarii profitului net si o serie de modificari de structura dintre care cea mai importanta o reprezinta incorporarea in cadrul capitalului social a rezultatului reportat al exercitiilor precedente prin distribuirea de noi actiuni gratuite catre actionarii inregistrati la 13.07.2007.
La data de 31.12.2007, capitalurile proprii ale ROMPETROL WELL SERVICES S.A. inregistrau urmatoarea structura:
5. cresterea cu 31,54% a activelor si pasivelor totale detinute de ROMPETROL WELL SERVICES S.A. la finele lui 2007, comparativ cu finele anului precedent.
Indicatorii de rentabilitate
Nivelul indicatorilor de rentabilitate ai societatii constituie unul dintre principalele atuuri ale ROMPETROL WELL SERVICES S.A. si reflecta evolutiile favorabile inregistrate de profitul societatii in ultimii ani.
Evolutia bursiera
Din punctul de vedere al semnalelor pe care le emit indicatorii combinati, ROMPETROL WELL SERVICES S.A. constituie una dintre cele mai interesante prezente de pe BVB. Astfel, nivelul PER inregistreaza unul dintre cele mai atractive niveluri dintre societatile cotate pe piata de capital romaneasca, iar raportul pret/activ net contabil este sugereaza o usoara supraevaluare.
Concluzii
In consecinta, consideram ca domeniul de activtate in care actioneaza societatea este unul dintre cele mai dinamice si cu perspective ridicate de crestere. Pe de alta parte, este de asteptat ca evolutia viitoare a societatii sa depinda de capacitatea sa de a incheia noi contracte in conditii avantajoase si de a se ridica la nivelul asteptarilor clientilor.
Bugetul de venituri si cheltuieli este posibil sa furnizeze informatii pretioase in legatura cu evolutia prognozata pentru anul in curs, insa ramane de vazut daca performantele inregistrate in anul anterior, cand veniturile prognozate au fost depasite cu aproape 100%, se vor repeta si anul acesta.
_________________
NOTA:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
28 martie 2008
Comentarii articol (0)