Am ales drept subiect al analizei noastre emitentul Compa S.A. Sibiu care, in anul precendent, a inregistrat o crestere spectaculoasa a profitului din exploatare, iar in urma activitatii de reevaluare a activelor patrimoniale inregistreaza in prezent valori subunitare ale raportului pret/activ net contabil.
„Compa isi tureaza motoarele. Ramane de vazut daca va prinde viteza”
Am ales drept subiect al analizei noastre emitentul Compa S.A. Sibiu care, in anul precendent, a inregistrat o crestere spectaculoasa a profitului din exploatare, iar in urma activitatii de reevaluare a activelor patrimoniale inregistreaza in prezent valori subunitare ale raportului pret/activ net contabil.
Performantele financiare aferente anului 2007
La nivelul contului de profit si pierdere, Compa S.A. a inregistrat urmatoarele evolutii semnificative:
1. cresterea cu 24,69% a cifrei de afaceri, pe fondul continuarii evolutiei ascendente incepute in anii anteriori:
2. un spor de 28,12% inregistrat la nivelul veniturilor din exploatare, care sunt formate in proportie de 96,37% din venituri incluse in componenta cifrei de afaceri;
3. cresterea cheltuielilor din exploatare cu 25,03% intr-un ritm asemanator cu cel inregistrat la nivelul veniturilor din exploatare.
In cadrul acestora, cresteri foarte rapide au putut fi semnalate la nivelul cheltuielilor cu materiile prime si materialele consumabile (+48,83%, intr-un ritm de doua ori mai rapid decat cel inregistrat de cifra de afaceri), precum si al cheltuielilor cu amortizarea (+21,89%). Toate celelalte categorii de cheltuieli au inregistrat evolutii mai degraba modeste, dupa cum reiese din tabelul de mai jos:
4. un profit din exploatare in suma de 19.942.645 lei, considerabil mai ridicat (101,17%) decat cel inregistrat la finele anului precedent;
5. o pierdere relativ insemnata, in suma de 8.724.030 lei, inregistrata din activitatea financiara, si care reflecta pierderile inregistrate din diferente de curs valutar precum si nivelul ridicat al cheltuielilor cu dobanzile aferente creditelor bancare contractate de societate. In anul 2006, Compa S.A. incheiase activitatea financiara cu un profit de 776.837 lei, deci deteriorarea rezultatului financiar a fost in suma de 9.500.867 lei si a anulat efectul pozitiv al ameliorarii performantelor din exploatare ale societatii;
6. incheierea exercitiului financiar cu un profit net in suma de 8.099.973 lei, cu 4,08% mai redus decat cel inregistrat in 2006, in conditiile in care activitatea din exploatare a societatii a fost totusi considerabil mai profitabila decat in anul precedent.
La nivel bilantier ne-au retinut atentia urmatoarele evolutii semnificative:
1. cresterea cu 110,70% a nivelului activelor imobilizate, pe fondul reevaluarii activelor societatii, care a condus la cresterea valorii activelor din patrimoniu cu suma de 143.087.907 lei (93,52%) dar si ca urmare a intrarii in patrimoniu a unor noi active, in valoare de 26.272.560 ce reprezinta 17,17% din valoarea activelor societatii la finele lui 2006;
2. cresterea cu 29,03% a activelor circulante, in conditiile in care, va reamintim, cifra de afaceri a crescut in 2007 cu 24,69%. In cadrul acestora, stocurile au crescut cu 46,87%, creantele cu 25,32% iar casa si disponibilitatile banesti au scazut cu 87,69%, pana la nvelul de 270.591 lei;
3. datoriile societatii, care la data de 31.12.2007 erau formate in proportii aproximativ egale din datorii pe termen scurt si datorii pe termen lung, au inregistrat un avans de 40,72% fata de anul precedent iar rata globala de indatorare a societatii s-a redus de la 52% la 39%, ceea ce reprezinta in continuare o valoare destul de ridicata;
4. capitalurile proprii ale Compa S.A au crescut cu 135,39%, la aceasta contribuind in primul rand reevaluarea activelor societatii, care a condus la cresterea activului net cu 52,02%, dar si incorporarea in cadrul rezervelor a rezultatului reportat din exercitiile financiare anterioare - activitate in urma careia capitalurile proprii au sporit cu 8,16%.
Capitalul social al Compa S.A. a crescut in 2007 cu 47,19%, ca urmare a majorarii de capital prin aportul in numerar al actionarilor inscrisi in registrul societatii la data de 21.05.2007, operatiune prin care au fost mobilizate la dispozitia societatii fonduri in suma de 7.015.397, lei, reprezentand 3,97% din capitalurile proprii la finele lui 2006.
Astfel, la data de 31.12.2007, capitalurile proprii ale Compa S.A. inregistrau urmatoarea structura:
5. ca urmare a evolutiilor prezentate anterior, activele si pasivele bilantiere ale Compa S.A. au crescut cu 86,34% in perioada analizata.
Indicatorii de rentabilitate
Nivelul indicatorilor de rentabilitate a societatii inregistrat de societate in perioada analizata trebuie privit sub rezerva influentei pe care a exercitat-o activitatea de reevaluare a activelor societatii. Astfel, chiar daca profitul brut/respectiv net al societatii a ramas relativ constant, asistam la o injumatatire a nivelului rentabilitatii economice si la o reducere inca si mai drastica a rentabilitatii financiare ca urmare a cresterii numitorului acestor fractii.
Per total, rentabilitatea Compa S.A. este una usor scazuta, chiar si daca ne raportam la emitenti cotati pe piata de capital care au raportat la randul lor reevaluari ale activelor (ATB, BIO, COMI, EFO).
Evolutia bursiera
Din punctul de vedere al valorilor pe care le inregistreaza indicatorii combinati, apreciem ca emitentul Compa S.A se afla intr-o situatie asemanatoare cu cea inregistrata de Turism, Restaurante Marea Neagra S.A (simbol EFO), pe care reevaluarea activelor l-a adus in situatia de a inregsitra un nivel subunitar al raportului pret/activ net contabil.
Nivelul PER este in schimb mai degraba dezamagitor, insa daca ne gandim la faptul ca societatea a inregistrat un nivel aproape dublu al profitului din exploatare comparativ cu profitul net, avut in vedere pentru calculul acestui indicator, este evident ca o ameliorare a acestui nivel este posibila numai in conditiile in care (si daca) cheltuielile financiare vor fi tinute sub control in perioada urmatoare.
Concluzii
In consecinta, apreciem ca reevaluarea activelor societatii analizate pare a-i fi lasat usor indiferenti pe investitori, care asteapta mai degraba o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri si a profitului net al societatii, acestea fiind probabil evenimentele in masura sa schimbe perceptia de care titlurile CMP se bucura in randul investitorilor.
In acest sens, este interesant de urmarit daca planurile ambitioase anuntate de conducerea societatii (printre care si dublarea cifrei de afaceri in urmatorii 3 ani) se vor materializa in viitorul apropiat, informatii pretioase in acest sens oferind bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul in curs, precum si gradul de realizare a prevederilor acestuia la sfarsitul anului.
De asemenea, ramane de vazut daca societatea va apela in continuare la surse imprumutate pentru derularea proiectelor de investitii previzionate, sau va recurge si la surse proprii de finantare, reducand in acest fel riscul generat de gradul sporit de indatorare.
____________
Nota:
Datele si informatiile prezentate in acest raport de analiza fundamentala referitoare la instrumentele financiare nu constituie recomandari de investitii. Ele sunt doar interpretari ale nivelului indicatorilor financiari inregistrati de diferitii emitenti.
Realizator,
Anca Regneala
Departament Analiza
SSIF Romintrade
www.onlinebroker.ro
18 aprilie 2008
Comentarii articol (0)