Una dintre metodele demonstrate prin care putem sa ne atingem scopurile este aceea de a ne putea imagina acele scopuri, de a le simti, hranind astfel creierul cu senzatii pozitive. In continuare va voi descrie un stil cu totul nou si diferit pentru a ajunge la rezultatele dorite si care vin in completarea celui de mai sus.
Aceasta metoda depinde de capacitatea noastra de a lasa rezultatele sa apara si de a profita de oportunitatile care se ivesc in viata noastra. Pentru aceasta trebuie sa fim in acord cu noi insine si in acord cu ceea ce credem cu adevarat, iar ca sa reusim acest lucru trebuie sa tinem seama de sistemele noastre de convingeri si valori. Realizand acest lucru conflictele interne sau stresul dispar si putem sa devenim cei mai buni.
Sisteme de convingeri si valori
Acestea sunt localizate in sistemul limbic si hipotalamus. Ele sprijina sau neaga capacitatile si aptitudinile noastre. Prin aceste sisteme incurajam sau inhibam o strategie, un plan de actiune sau un mod de gandire.
Convingerile noastre sunt puncte de vedere despre noi insine, despre altii si despre situatiile pe care le consideram adevarate. Sunt puncte de vedere emotionale, si nu bazate pe fapte. De exemplu:
• „Cred ca, in general, oamenii sunt de incredere.”
• „Cred ca este bine sa ajuti oamenii saraci.”
• „Cred ca integritatea reprezinta cheia unei afaceri de succes.”
Convingerile noastre functioneaza sub forma valorilor, in functie de care luam tot timpul decizii in viata noastra. Acestea sunt calitatile considerate esentiale pentru felul in care ne conducem afacerea sau viata. Cateva exemple de valori:
• „Generozitatea”
• „Caritatea”
• „Altruismul”
• „Bunastarea financiara”
• „Respectul”
• „Seriozitatea”
Dupa cum puteti observa valorile sunt mai abstracte si mai profunde.
Robert Dilts, unul dintre cei mai mari formatori in programare neuro-lingvistica spune ca „valorile sunt vrejul unui ciorchine de struguri iar convingerile sunt boabele”.
Sa ne referim de exemplu la valoarea „sanatate”. Pe aceasta se pot grefa o multitudine de convingeri:
• „Este bine sa ne spalam pe maini.”
• „Este bine sa mergem la control la stomatolog.”
• „Este bine sa mancam fructe doar dupa ce le spalam.”
• „Este bine sa nu bem mai mult de un pahar de vin pe zi.”
Exista anumite intrebari cheie pentru a ne putea elicita propriile valori:
• „Ce anume face ca un anumit lucru sa fie important pentru mine?”
• „Ce anume determina ca ceea ce fac sa fie important pentru mine?”
• „Pentru ce altceva mai important as fi dispus sa renunt la ceea ce este deja important pentru mine?”
Ierarhia valorilor
Fiecare dintre noi are o proprie ierarhie a valorilor detinute, iar aceasta ierarhie este unica pentru fiecare individ. Va propun un exercitiu de imaginatie: sa presupunem ca o persoana X are urmatoarea ierarhie a valorilor:
1. Respectul
2. Familia
3. Sanatatea
4. Viata sociala
5. Bunastarea
6. Seriozitatea
7. Distractia
8. Generozitatea
Daca aceasta persoana isi propune ca in urmatoarele 3 luni sa isi dubleze veniturile, valoarea de pe locul 5, „Bunastarea” il va sprijinii in atingerea acestui obiectiv. Sa presupunem ca pentru atingerea acestui obiectiv va trebui sa munceasca mai mult, si prin acest lucru va fi nevoit sa isi neglijeze familia. Puteti observa ca pe locul 2 in ierarhia valorilor este „Familia”. In acest caz persoana X nu va putea niciodata sa isi atinga scopul deoarece o valoare mult mai importanta pentru el se va opune. De obicei
acest lucru va duce la conflicte interne grave care vor actiona in subconstientul persoanei X.
Aceste sisteme de convingeri si valori actioneaza la nivel inconstient. Fara sa ne antrenam si sa ne elicitam propria ierarhie a valorilor ne putem sabota noi insine fara sa ne dam seama.
Presupunem in continuare ca persoana X este constienta de propria ierarhie de valori. In acest caz, poate muta pentru o perioada limitata de timp valoarea de pe locul 5 pe locul 2 si sa observe cum se simte. De obicei, faptul ca putem constientiza ce este mai important pentru noi duce la o congruenta cu noi insine. Persoana X alege daca pentru o perioada limitata de timp „Bunastarea” sa fie mai importanta decat „Familia” constientizand ca pe termen lung si cea de-a doua valoare va fi satisfacuta. Sau, persoana X alege ca Familia este prea importanta pentru a fi neglijata, si renunta la un obiectiv pe care oricum este putin probabil sa-l fi atins nefiind congruent cu propria persoana si dezvoltand conflicte interne majore.
Elicitarea propriei ierarhi de valori
Voi expune in continuare un exercitiu simplu pentru a va descoperi fiecare propria ierarhie de valori: luati un set de post-it-uri sau orice alte hartii colorate si scrieti pe fiecare cate o valoare in maxim 10 minute. Este de preferat sa fie minim 8. Dupa aceea luati 2 postituri la intamplare, si observati care valoare este mai importanta. Pe aceea o puneti deasupra celeilalte. Luati un al 3-lea postit la intamplare si vedeti raportat la primele 2 postituri unde este cel mai convenabil pentru dumneavoastra sa il plasati (deasupra primelor doua, intre ele, sub ele). Continuati in acest fel pana v-ati creat o ierarhie a valorilor scrise.
Acum ganditi-va la un scop pe care vi l-ati stabilit de curand si observati de care dintre valorile dumneavoastra este legat (pot fi si mai multe valori; cu cat mai multe si mai importante cu atat mai bine). Constatati si care valori ar putea fi incalcate pentru a va atinge scopul si daca sunt mai importante ca cele legate de scop. In acest caz puteti alege la nivel constient daca modificati ierarhia valorilor dumneavoastra pentru o perioada limitata de timp (pana va atingeti scopul propus) sau renuntati la acest obiectiv.
Bibliografie
• Sue Knight - Tehnicile Programarii Neurolingvistice
• Anthony Robbins - Putere Nemarginita
Auto: Dan Lambescu
Trainer Extreme Training, Furnizorul tau de performanta www.traininguri.ro
Comentarii articol (6)