Pe forumul AvocatNet, userii au discutat despre cerintele Oficiului Registrului Comertului de a se prezenta hotararea AGA in cazul in care o societate comerciala doreste sa isi modifice denumirea, iar asociatul majoritar este o persoana juridica straina.
Situatia descrisa de userul forumului:
-In cadrul unei societati cu raspundere limitata, exista mai mult asociati, dintre care o societate straina care este si asociat majoritar.
-Societatea doreste modifice denumirea si pentru asa i s-a cerut la Registrul Comertului hotararea AGA a asociatului persoana straina. (O hotarare AGA este foarte dificil de obtinut.)
-In Legea 31/1990 nu a fost gasit niciun motiv pentru ceea ce s-a cerut de catre ORC.
-Potrivit dreptului strain, administratorii pot decide acest lucru
Intrebarile userului:
-Care este temeiul legal pentru aceasta pretentie?
-Se poate prezenta invoca lipsa acestei prevederi in cazul neprezentarii la termen?
-In ce fel se poate ocoli?
Raspunsurile si explicatiile oferite de useri:
Este o practica raspandita la ORC-urile de peste tot, ca la modificarea actului constitutiv al unei societati romanesti cu asociat persoana juridica straina, sa se solicite si hotararea organului statutar al acesteia in acest sens. Probabil ca prin analogie cu documentele cerute la infiintarea unei societati comerciale cu asociat strain, unde se cere "hotararea organului statutar al acestora privind participarea la constituirea societatii, precum si mandatul persoanei care a semnat actul constitutiv in numele si pe seama fondatorului, persoana juridica". ORC-ul presupune ca, pentru aceeasi ratiune, va trebuie aceasta hotarare a organului statutar si la orice alta modificare ulterioara a actului constitutiv.
De asemenea, a fost sugerata ca, in cazul neprezentarii la termen, sa se motiveze prin expunerea argumentelor cu privire la legea straina care se aplica respectivei societati.
Un alt user a relatat, din experienta sa, ca, dupa constituire, AGA, persoana juridica straina a imputernicit o persoana fizica care era unul din asociatii persoana juridica straina sau director sau era chiar unul dintre asociatii persoanei juridice romane, sa o reprezinte in calitatea ei de asociat la persoana juridica romana pentru a semna in numele lor privind AGA persoana juridica romana In acest fel se elimina orice problema.
Exista, insa, anumite cazuri in care mandatul era limitat numai la anumite acte, dar, acelea priveau chestiuni financiare importante, nu o schimbare de denumire.
Comentarii articol (3)