Situatia prezentata de user
In cadrul unei societati pe actiuni exista probleme cu unul dintre actionarii minoritari, care nu vrea sa semneze actul constitutiv modificat pentru ca acesta sa fie inregistrat la Registrul Comertului. Pentru acest lucru este nevoie de semnatura tuturor actionarilor.
Actul constitutiv actualizat ne este necesar ulterior pentru obtinerea unor licente, autorizatii. Intr-un fel, acest actionar tergiverseaza desfasurarea in conditii normale a activitatii.
Intrebarile userului
Cum ar trebui procedat in acest caz?
Actionarul poate fi dat in judecata pentru prejudiciile create societatii?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe acesta tema
Un user considera ca ar trebuie convocat Adunarea Generala a Actionarilor (AGA), astfel incat, sa fie respectate conditiile de convocare si publicitate prevazute de Legea nr. 31/1990 si actul constitutiv al societatii. Daca nu sunt prevederi contrare in actul constitutiv, cu 75% dintre voturi se poate lua orice hotarare, fie ia AGA ordinara sau extraordinara.
Un alt user al forumului considera ca actul constitutiv actualizat reprezinta doar o formalitate, putand fi semnat numai de administrator.
In opinia acestuia, actul constitutiv actualizat nu produce niciun efect juridic, ci doar cel initial, plus toate modificarile inregistrate la Registrul Comertului. Tocmai de aceea nici nu e supus vreunui control la registru, se verifica doar daca exista, nu ce contine.
De asemenea, acesta adauga ca actul actualizat nu e niciun acord de vointa. Acordul de vointa e asupra textului intitial si al modificarilor. E la fel cu consolidarea actelor normative: numai actul initial si fiecare act modificator in parte conteaza si ele trebuie sa indeplineasca anumite cerinte. Actul consolidat poate fi facut de un organ conex, gen consiliul legislativ (acest lucru se intampla numai in UE cu privire la jurnalul oficial) si nu angajeaza raspunderea celui care il intocmeste. Este un document informativ si atat.
In schimb, un alt user considera ca Actul constitutiv actualizat ,, actualizeaza" anumite modificari si nu poate fi semnat de administrator, decat cu imputernicirea acestuia data prin hotararea AGA. Acesta mentioneaza ca actul constitutiv, fie el actualizat sau nu, se semneaza numai de asociati sau de actionari, atunci cand e posibil ( pentru ca el reprezinta acordul lor de vointa). In cazul S.A. -urilor, cand numarul actionarilor este mare, la ultimul punct din AGA se imputerniceste o persoana din conducerea executiva pentru a semna Actul Constitutiv.
Un alt user considera ca regula este ca actul constitutiv sa fie semnat de asociati/actionari, iar exceptia de la regula este atunci cand o alta persoana semneaza actul costitutiv, dar numai in baza unei hotarari AGA.
Actul constitutiv fiind actul de vointa al asociatilor nu poate fi semnat decat de acestia. Actul constitutiv nu este un act administrativ ca sa poata fi semnat de Administrator.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)