In 29 aprilie 2008, Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat in cauza Petrea impotriva Romaniei, proces in urma caruia Curtea a constatat, in unanimitate, incalcarea articolului 3 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care interzice tratamentele degradante si inumane.
Alfred Petronel Petrea s-a adresat CEDO, acuzand statul roman pentru conditiile inadecvate din perioada detentiei sale, cand a fost inchis intr-o celula supraaglomerata si i-au fost refuzate ingrijirile medicale de specialitate pentru problema psihica de care suferea.
Petrea a fost condamnat in octombrie 2002, la cinci ani si sase luni de inchisoare, pentru evaziune fiscala, sub conditia ca acesta sa fie tinut sub tratament medical, atat in inchisoare cat si dupa eliberare, pana la vindecare totala.
Conform fisei medicale si a declaratiilor reclamantului, tratamentul si asistenta medicala nu i-au fost acordate, desi, timp de opt luni, a cerut permanent sa fie examinat de un medic specialist si sa primeasca un tratament medical adecvat. Cu toate acestea, el a fost consultat doar de medicul penitenciarului, care nu a considerat necesara inceperea unui tratament.
Potrivit Guvernului roman, Petrea a stat, mai intai, intr-o celula cu alte noua persoane, dupa care a fost mutat intr-una cu 53 de persoane. In ceea ce priveste conditiile de igiena, detinutii beneficiau de o incapere separata, de apa calda odata pe saptamana, plimbari zilnice, accesul zilnic in curtea penitenciarului, timp de o ora si vizite frecvente din partea familiei.
In anul 2005, Petrea a fost eliberat conditionat, in urma problemelor psihice.
CEDO a retinut faptul ca detinutul nu a primit ingrijiri medicale corespunzatoare si i-a fost negata consultarea de catre un medic specialist, in ciuda solicitarilor. In acelasi timp, Curtea a constatat lipsa spatiului personal si conditiile reduse de igiena pe care detinutii romani le suporta si pe care Guvernul nu le-a negat.
In consecinta, CEDO a decis ca, in cazul reclamantului, nu a existat intentia de umilire sau degradare a individului. Totusi, Curtea a considerat ca, problemele sale psihice si lipsa unui tratament adecvat, au avut un efect negativ asupra demnitatii sale umane, motiv pentru care, a hotarat sa-i acorde acestuia o reparatie echitabila in valoare de 3.000 de euro, conform art. 41 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Potrivit art. 41 din Conventie, daca CEDO declara ca a avut loc o incalcare a Conventiei sau a protocoalelor sale si daca dreptul intern al inaltei parti contractante nu permite decat o inlaturare incompleta a consecintelor acestei incalcari, Curtea acorda partii lezate, daca este cazul, o reparatie echitabila.
Comentarii articol (1)