avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 802 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... conditii detentie
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

conditii detentie

conform carui regulament se poate verifica conditiile de detentie din penetenciarele din Romania ,intrebare : cat este minim necesar in spatiul de cazare (celula)metri -patrati ,metri -cubi, pentru o persoana .Este normal intr-o celula de 38m2 sa fie cazatii 24 de detinutii ?
multumesc
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 13:29, 14 Mai 2014
Stimat forumist,

În nici un caz.

De altfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în sensul constatării violării Art. 3 al Convenției privitor la condițiile de detenție,utilizându-se, în astfel de cauze, rapoarte ale Comitetului European de Prevenire a Torturii, în care se arăta și încălcarea anumitor norme impuse de acest Comitet - cel puțin 4 m.p./deținut.

O hotărâre relevantă în acest sens este Cauza Bragadireanu contra României, Cererea nr. 22088/04, Hotărârea din 6 decembrie 2006, Cauză în care s-au folosit rapoarte ale CPT.

După această cauză, CEDO s-a pronunțat sistematic în ceea ce privește constatarea violării Art. 3, în privința condițiilor materiale de detenție.

Cu stimă.


Multumesc pentru raspuns
ne adresam la Cedo sau avem posibilitatea de a ne adresa instantelor din Romania?
Stimat forumist,

Din jurisprudența de până acum a Curții Europene a Drepturilor Omului, sfera violării Art. 3 al Convenției Europene în ceea ce privește condițiile de detenție a inclus cel puțin două categorii:

1. condiții medicale de detenție;
2. condiții materiale de detenție - în care se analizează inclusiv problema supraaglomerării.

Aceste condiții sunt analizate diferit, sub aspectul existenței căilor efective de atac.

Astfel, jurisprudența constantă a CEDO arată existența căilor efective de atac privitoare la condițiile medicale în dreptul român, iar pentru a iniția o aplicație cu un astfel de obiect sunt necesare demersuri în fața instanțelor din România.

Condițiile materiale de detenție, cel puțin până acum, au constituit o excepție de la regula epuizării căilor de atac interne, CEDO considerând că dreptul intern nu oferă un remediu efectiv, în consecință nefiind necesar vreun demers în instanță în înțelesul epuizării căilor de atac efective.

În acest sens, cazul relevant este Cauza PETREA v. ROMANIA, Cererea nr.
4792/03, Hotărârea din 29/04/2008.

Hotărâri CEDO care să analizeze și noile schimbări legislative în materia executării pedepselor, până în acest moment, nu cunosc, dar au fost admise în principiu cereri și de curând și nu am identificat, din Întrebările puse Părților, schimbarea punctului de vedere al Curții referitor la condițiile materiale.



Cu stimă.

Va multumesc
Speram sa apara schimbarii in legilatia noastra ,sa facem o plangere la Cedo se termina pedeapsa ......
O zi buna
Stimat forumist,

Oricum, constatarea violării Art. 3 al Convenţiei nu implică punerea în libertate a celui deţinut.
Deci nu aţi avea ce pierde prin iniţieirea unei aplicaţii.

Cu stimă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere la cedo lawfull lawfull Buna ziua Stie cineva, este posibil sa sesizez CEDO desi nu am o hotarare interna definitiva ? Este vorba de o incalcare a unor drepturi aparate de ... (vezi toată discuția)
Cedo aurel1967 aurel1967 Buna! Cunosc ca este necesar sa trec prin toate instantele republicii,sint din Moldova,dar in cazul cind organele din republica nu au de gind sa-mi raspunda la ... (vezi toată discuția)
Plângere catre c.e.d.o. împotriva conditiilor improprii de detentie okremus okremus Am executat în perioada septembrie 2001 - octombrie 2002 o pedeapsa pentru delapidare. Vreau sa înaintez plângere catre C.E.D.O. împotriva conditiilor ... (vezi toată discuția)