Curtea Europeana a Drepturilor Omului s-a pronuntat, ieri, in cauza Georgescu impotriva Romaniei, constantand incalcarea articolelor 3 si 6 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, privind interzicerea tratamentelor inumane si degradante si dreptul la proces echitabil.
Florin Georgescu a fost retinut de politie, in 1996, sub acuzatia de frauda si falsificare de documente, unde a stat inchis aproape un an. Acesta sustine ca in prima luna de detentie a fost batut atat de politisti, cat si de unii detinuti, iar politia il interoga numai in timpul noptii, sub continua amenintare cu moartea.
In plus, la scurt timp dupa arestarea lui Georgescu, sotia acestuia a depus plangere la Parchetul Militar din Bucuresti acuzand personalul inchisorii de rele tratamente aplicate barbatului.
Dupa o examinare medicala amanuntita, dispusa de Parchetul Militar, s-a constat ca barbatul avea mai multe semne de agresiune pe corp, un ficat foarte sensibil si suferea de probleme mintale, pentru care medicii i-au prescris antidepresive si mai multe zile sub observatie medicala.
Totusi, acest proces s-a incheiat cu concluzia ca, instabilitatea sanatatii lui Georgescu a fost cauzata de conflictele cu alti detinuti si nu de relele tratamente aplicate de gardieni.
Guvernul roman a respins,insa, toate acuzatiile aduse de reclamant.
CEDO a retinut faptul ca raportul medical ordonat de Parchetul Militar era o proba suficienta pentru constatarea incalcarii art. 3 privind interzicerea tratamentelor inumane si degradante si, totodata, ca procesul care a durat sapte ani si jumatate, este o perioada mult prea lunga, incalcand art.6 din Conventie, privind dreptul la judecarea procesului in mod echitabil si intr-un termen rezonabil cauzei sale.
In consecinta, CEDO a hotarat ca, Guvernul Roman sa-i plateasca reclamantului o reparatie echitabila in valoare de 8.000 de euro, masura prevazuta in art. 41 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Potrivit art. 41 din Conventie, daca Curtea declara ca a avut loc o incalcare a Conventiei sau a protocoalelor sale si daca dreptul intern al inaltei parti contractante nu permite decat o inlaturare incompleta a consecintelor acestei incalcari, Curtea acorda partii lezate, daca este cazul, o reparatie echitabila.
Comentarii articol (4)