ACCES GRATUIT
CSM, Transparency Romania si lupta impotriva coruptiei
Daca parlamentarii intarzie sa permita procurorilor sa isi termine anchetele in dosare de coruptie, nici la varful justitiei, lucrurile nu sunt prea clare in aceasta privinta. Recent, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii se plangea de presiunile la care ar fi supusi judecatorii din partea presei si dadea vina pe politicieni ca folosesc tema coruptiei ca o marota.
Articolul continuă mai jos
Asociatia Transparency International Romania considera ca o asemenea pozitie ar descuraja lupta impotriva coruptiei.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lidia Barbulescu, declara recent ca judecatorii si procurorii ar simti presiunea exercitata de presa atunci cand ziaristii se ocupa de dosare de coruptie, dar mai ales cand probe din aceste dosare devin publice, desi ar trebui sa fie cunoscute doar de partile din proces.
Lidia Barbulescu se declara nemultumita si de faptul ca procurorii se bazeaza in rechizitoriile lor prea mult pe probe tehnice, adica pe inregistrari de convorbiri, si prea putin pe altfel de probe.
"Pericolul consta in faptul ca o persoana banuita de fapte de coruptie ajunge cum necum sa fie trimisa in judecata, judecatorul ajunge la concluzia ca nu are probe certe de vinovatie si de aici temera de a pronunta o hotarare de achitare pentru ca isi pune problema de ce va spune opinia publica, de ce va spune presa in conditiile in care persoana fusese desfiintata in presa", a spus Lidia Barbulescu.
Declaratiile presedintelui CSM sunt criticate de directorul Transparency Romania, Victor Alistar. "Daca este vorba de imixtiuni atunci cand ne referim la declaratiile politicienilor despre dosare aflate in judecata, consideram ca si o declaratie venita din partea presedintelui CSM poate fi tot o forma de imixtiune", spune Victor Alistar.
"Daca e sa vorbim de telejustitie, consideram ca CSM ar trebui sa stabileasca proceduri clare de comunicare pentru instante si parchete astfel incat asemenea lucruri sa nu se intample", a spus directorul Transparency Romania.
Victor Alistar e de parere ca asemenea declaratii nu sustin lupta impotriva coruptiei, mai ales daca ele sunt facute de presedintele CSM.
Domnul Alistar crede ca nici declaratii de genul "coruptia nu e mai mare in Romania decat in alte state", facute tot de presedintele CSM, nu i-ar stimula pe procurorii si judecatorii care ar trebui sa se ocupe de dosare de coruptie, sa isi faca treaba.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)