Uniunea Europeana pregateste un proiect legislativ ce vizeaza imbunatatirea serviciilor pentru consumatorii din domeniul telecomunicatiilor, conform unui comunicat al Parlamentului European.
Avand in vedere reducerea taxelor de roaming de anul trecut, UE si-a indreptat de aceasta data atentia asupra uui pachet legislativ din sectorul telecomunicatiilor, menit sa imbunatateasca accesul si securitatea conexiunilor de internet.
Pachetul include patru propuneri legislative care necesita aprobarea Parlamentului. Printre beneficiile aduse consumatorilor de aceasta reforma se numara:
-accesul internet de mare viteza: consumatorii vor avea dreptul sa aleaga si sa isi schimbe furnizorul de internet, lucru care va duce la imbunatatirea serviciilor de internet de banda larga si la diminuarea preturilor
-schimbarea furnizorului de telefon cu pastrarea numarului; pachetul impune o perioada limita de 24 de ore in care vechiul furnizor poate „muta“ numarul catre noul furnizor
-mai multa transparenta: furnizorii de servicii de telecomunicatii vor fi obligati sa asigure informarea clientilor despre preturi si conditii de cumparare
-accesarea numerelor gratuite din alt stat membru UE - acum nu este posibila
-conectarea tuturor cetatenilor: asigurarea accesului la serviciile de telecomunicatii al persoanelor cu handicap, celor cu nevoi speciale sau celor in varsta.
”Exista inca diferente intre statele membre in ceea ce priveste accesul la internet, nivelul serviciilor digitale si serviciile. Aceste diferente trebuie eliminate daca vrem sa cream o piata cu adevarat comuna“, a spus deputata spaniola Pilar del Castillo, explicand obiectivul acestui pachet legislativ.
Deputatii europeni ar putea sa nu sprijine autoritatea de reglementare
Contrar planurilor Comisiei, Pilar del Castillo, care redacteaza raportul privind instituirea unei Autoritati europene de reglementare a pietei comunicatiilor electronice, sugereaza mai degraba infiintarea unui organism independent in domeniu: „sa nu cream un organism inutil care sa pledeze pentru propria existenta“.
Cadrul UE de reglementare a telecomunicatiilor a fost creat in 1990 cu scopul de a deschide pietele nationale - inca dominate de stat - catre competitie. in 2007, Comisia Europeana si-a prezentat propunerile de reforma in domeniu. In aprilie 2008, raportoarea parlamentara Catherine Trautmann (Grupul Socialist din Parlamentul European, Franta) si-a prezentat raportul bazat pe propunerea Comisiei.
Deputatii europeni vor vota asupra pachetului inainte de vacanta de vara. Astfel, la data de 3 iulie pachetul va fi votat in Comisia pentru Piata interna si protectia consumatorilor, iar pe 7 iulie in Comisia pentru Industrie, cercetare si energie.
In septembrie 2008 proiectul legislativ va fi votat in plenul Parlamentului European.
Comentarii articol (0)