Actul normativ pune bazele unei proceduri care sa permita esalonarea, pe o perioada de 18 luni, a platilor rezultate din titlurile executorii emise pana la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta.
De asemenea, intr-un termen de 15 zile de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, ordonatorii principali de credite din sistemul justitiei si ministrul economiei si finantelor sunt abilitati sa stabileasca aceasta procedura, prin ordin comun.
Pentru elaborarea acestui act normativ, s-a luat in considerare:
-solutionarea dificultatilor intampinate pana in prezent in ceea ce priveste executarea hotararilor judecatoresti avand ca obiect drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sistemul justitiei;
- necesitatea asigurarii unui cadru unitar privind administrarea fondurilor in domeniul justitiei;
- imperativul identificarii de noi resurse financiare in vederea imbunatatirii capacitatii administrative a instantelor si parchetelor.
Competenta de solutionare in prima instanta a cererilor in materie salariala formulate de personalul din sistemul justitiei va apartine curtilor de apel, recursurile impotriva hotararilor pronuntate de acestea fiind solutionate de Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, aceste prevederi se aplica si in cazul proceselor aflate in curs de judecata.
Ordonanta stabileste si unele surse financiare suplimentare pentru imbunatatirea capacitatii administrative a instantelor si parchetelor, precum si pentru asigurarea in cele mai bune conditii a pregatirii profesionale continue a personalului din sistemul justitiei: taxele judiciare si de timbru, precum si impozitele incasate din onorariile avocatilor, ale notarilor publici si ale executorilor judecatoresti.
Aproximativ 50% din aceasta suma va fi folosita, totodata, pentru dezvoltarea sistemului de ajutor public judiciar (reglementat de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.51/2008), precum si pentru acordarea in conditii financiare optime a asistentei juridice in cauzele penale.
Pe langa aceasta destinatie, sumele provenind din incasarea taxelor de timbru, precum si impozitele incasate din onorariile avocatilor, ale notarilor publici si ale executorilor judecatoresti vor fi utilizate de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, Inalta Curte de Casatie si Justitie, respectiv Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru cheltuieli de investitii si cheltuieli curente, precum si pentru asigurarea in cele mai bune conditii, prin intermediul Institutului National al Magistraturii si al Scolii Nationale de Grefieri, a pregatirii profesionale a personalului din sistemul justitiei.
Comentarii articol (0)