Prin legea nr. 76/2009 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2008, s-a stabilit ca un procent de 75% din impozitul perceput pentru onorariile avocatilor, notarilor si executorilor judecatoresti sa fie considerat venit la bugetul Justitiei, urmand ca diferenta de 25% sa fie virata la bugetele locale.
Legea nr. 76/2009 pentru aprobarea
Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 75/2008 privind stabilirea de masuri pentru solutionarea unor aspecte financiare in sistemul justitiei a fost
publicata miercuri in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 231.
Parlamentarii au adus cateva
modificari prevederilor
OUG nr. 75/2008 si
au abrogat articolele I, II, IV si V din actul normativ emis de Guvern.
Astfel, potrivit noilor prevederi,
un procent de 75% din sumele provenind din impozitele incasate din onorariile avocatilor, ale notarilor publici si ale executorilor judecatoresti se constituie venituri la bugetul de stat si se cuprind distinct in bugetele de venituri si cheltuieli ale Ministerului Justitiei, ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale inaltei Curti de Casatie si Justitie, respectiv ale Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitii, astfel incat :
a) o cota de 70% va fi cuprinsa in bugetul de venituri si cheltuieli al Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, din care 50% va fi folosita pentru finantarea sistemului de ajutor public judiciar si a sistemului de asistenta juridica, iar 20% va avea ca destinatie cheltuieli de investitii si cheltuieli curente;
b) o cota de 10% va fi cuprinsa in bugetul de venituri si cheltuieli al Consiliului Superior al Magistraturii si va fi folosita pentru asigurarea pregatirii profesionale a judecatorilor, procurorilor,
personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, precum si a personalului din aparatul propriu al Consiliului Superior al Magistraturii, prin Institutul National al
Magistraturii si, respectiv, scoala Nationala de Grefieri, precum si pentru cheltuieli de investitii si cheltuieli curente;
c) o cota de 10% va fi cuprinsa in bugetul de venituri si cheltuieli al inaltei Curti de Casatie si Justitie;
d) o cota de 10% va fi cuprinsa in bugetul de venituri si cheltuieli al Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, avand ca destinatie cheltuieli de investitii si cheltuieli curente
Diferenta de procent de
25% se constituie venituri la bugetele locale. De asemenea, si taxele judiciare de timbru vor fi directionate catre bugetele locale.
OUG nr. 75/2008 stabilea ca intreg impozitul aferent onorariilor avocatilor, notarilor si executorilor judecatoresti, cat si taxele judiciare de timbru sa fie orientat catre bugetul de stat.
Abrogari
Legea de aprobare a OUG nr. 75/2008 abroga urmatoarele prevederi din actul normativ emis de Guvern:
"
Art. I. - (1) Cererile avand ca obiect acordarea unor drepturi salariale, formulate de personalul salarizat potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 45/2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si potrivit Ordonantei Guvernului nr. 8/2007 privind salarizarea personalului auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, precum si din cadrul altor unitati din sistemul justitiei, aprobata cu modificari prin Legea nr. 247/2007, cu modificarile ulterioare, sunt solutionate, in prima instanta, de curtile de apel.
(2) Recursul impotriva hotararilor pronuntate in prima instanta de curtile de apel se judeca de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Art. II. - (1) Dispozitiile art. I se aplica si proceselor in curs de judecata, avand ca obiect solutionarea cererilor privind acordarea unor drepturi salariale formulate de personalul din sistemul justitiei, incepute sub legea anterioara.
(2) Cauzele prevazute la alin. (1) aflate in curs de judecata in fond la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta vor fi trimise de indata spre solutionare curtilor de apel, prin incheiere care nu este supusa niciunei cai de atac.
(3) Recursurile impotriva hotararilor pronuntate cu privire la cererile prevazute la alin. (1) aflate pe rolul curtilor de apel la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se trimit de indata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, prin incheiere care nu este supusa niciunei cai de atac.
....
Art. IV. - Ordonatorii principali, secundari si tertiari de credite din sistemul justitiei au obligatia de a angaja si de a utiliza creditele bugetare numai in limita prevederilor si destinatiilor aprobate, dispozitiile Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare, referitoare la raspunderea pentru angajarea si utilizarea creditelor bugetare in alte scopuri decat cele aprobate, fiind aplicabile in mod corespunzator.
Art. V. - In Ordonanta Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 99 din 8 februarie 2007, dupa alineatul (2) al articolului 19 se introduce un nou alineat, alineatul (3), cu urmatorul cuprins:
"(3) Sesizarile avand ca obiect masurile legislative adoptate in contextul stabilirii politicii de salarizare a personalului din sistemul bugetar nu intra in competenta de solutionare a Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii."
Comentarii articol (1)