Incepand cu aceasta saptamana, influentarea procesului de legiferare de catre organizatiile interesate, va cunoaste un plus de transparenta dat fiind faptul ca a fost lansat acest catalog in care aceste institutii se pot inscrie.
Potrivit unui comunicat al Comsiei Europene, in atingerea scopurilor acestor organizatii, vor avea loc mai multe tipuri de activitati, de la elaborarea si difuzarea de scrisori, materiale informative si documente de pozitie, pana la organizarea de evenimente.
Organizatiile care decid sa se inscrie in acest Registru trebuie sa furnizeze informatii privind activitatea desfasurata, obiectivele urmarite si domeniile politice de interes. De asemenea, solicitantii trebuie sa ofere detalii cu privire la sursele de finantare, astfel incat sa se stie exact cine se afla in spatele activitatii de reprezentare a intereselor. Toate aceste informatii introduse in Registru vor fi facute publice.
In acelasi timp, organizatiile vor adera la un cod de conduita al carui rol este sa reglementeze relatiile cu personalul CE. Prevederile din acest cod garanteaza faptul ca reprezentantii grupurilor de interese respecta acelasi cod si fac obiectul aceleiasi analize independente, acelorasi proceduri de aplicare si acelorasi sanctiuni.
Organizatiile care decid sa se inscrie nu beneficiaza de privilegii, dar, in schimb, pot primi informatii privind lansarea de catre Comisie a unor consultari publice.
Registrul european al reprezentantilor grupurilor de interese este corelat Initiativei europene in materie de transparenta. Obiectivul acesteia este reprezentat de o mai mare responsabilizare a institutiilor europene si o mai buna informare a cetatenilor cu privire la modul in care bugetul Uniunii Europene este cheltuit.
Urmatorul pas va fi extinderea Registrului, pentru a include alte doua institutii comunitare, respectiv Parlamentul European si Consiliul de Ministri.
Comentarii articol (0)