Deputatii europeni si membrii Comisiei Europene si-au exprimat dorinta de a monitoriza activitatea lobby-istilor si a grupurilor de interese din cadrul Parlamentului si a Comisiei, informeaza un comunicat de presa al legislativului european. Astfel, deputatii europeni solicita infiintarea unui registru de transparenta comun pentru toate grupurile de interese active in Parlament, si anume 1.700 de organizatii acreditate in cadrul Parlamentului si de aproape 3.900 in cadrul Comisiei. Registrul ar putea fi operational incepand cu luna iunie.
Proiectul va fi votat in plen martea viitoare.
Daca va fi aprobat, asa-numitul registru de transparenta
va putea fi consultat online incepand cu luna iunie.
Propunerea PE de a infiinta un astfel de registru dateaza inca din 2008. Astfel, pe 19 aprilie, comisia pentru afaceri constitutionale a aprobat in unanimitate raportul elaborat de eurodeputatul Carlo Casini (Italia) de la Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat) cu privire la un astfel de sistem. Propunerile raportului sunt elaborate pe baza unui acord incheiat intre Parlament si Comisie pentru crearea unui registru de transparenta.
Conform PE,
inregistrarea intr-un astfel de document nu este obligatorie. Chiar si asa, organizatiile incluse in acord care doresc sa obtina drept de acces in incinta Parlamentului trebuie sa se inregistreze. Insa, conform documentului de presa eurodeputatii sunt de parere ca inregistrarea ar trebui sa fie obligatorie pentru toate organizatiile si grupurile de interese.
De asemenea, Parlamentul a invitat si Consiliul sa se alature initiativei, iar raspunsul initial a fost unul pozitiv.
“Crearea unui registru comun pentru toate institutiile va imbunatati gradul de transparenta, evidentiind linia de demarcatie dintre grupurile de interese, reprezentantii societatii civile si autoritatile publice”, apreciaza reprezentantii legislativului european.
Conform PE, registrul reprezentantilor grupurilor de interese se va uni cu lista lobby-istilor acreditati si astfel va lua nastere registrul transparentei. Reprezentantii grupurilor implicate vor avea, de asemenea, de profitat de pe urma acestui proiect. PE apreciaza ca infiintarea acestui registru va facilita demersurile administrative necesare in momentul de fata, intrucat nu va fi necesara decat o singura inregistrare pentru ambele institutii.
Totodata, noul registru va oferi o privire generala in ceea ce priveste raporturile dintre diferite organizatii si eurodeputatii care lucreaza la un anumit pachet de legi.
In acest context, Parlamentul a solicitat Biroului sa organizeze un sistem in care toate intalnirile dintre cele doua parti sa fie inregistrate. Ele vor fi mentionate apoi in sectiunea dedicata expunerii de motive pentru fiecare raport sau recomandare. Alte detalii oferite de noul registru cuprind: numarul de persoane implicate in gestionarea sistemului, resursele europene primite de fiecare grup inregistrat si procedurile de urmat in cazul depunerii de plangeri si al sanctiunilor.
„Acesta este un pas inainte ce va fi urmat de multi altii”, a declarat Casini dupa dezbaterea de pe 18 aprilie.
In acelasi timp, un grup de eurodeputati condus de presedintele Buzek lucreaza momentan la formularea
unor coduri de conduita mai stricte atat pentru lobby-isti, cat si pentru deputatii europeni.
Comentarii articol (0)