ACCES GRATUIT
Registrul de transparenta pentru lobby-isti, lansat la nivel UE
Comisia Europeana si Parlamentul European au lansat, saptamana aceasta, Registrul de transparenta comun care monitorizeaza persoanele care incearca sa influenteze politica europeana, informeaza un comunicat de presa al Executivului European. Astfel, in urmatoarele 12 luni, registrul va fi actualizat, lobby-istii inscrisi fiind obligati sa furnizeze informatii precum numarul de angajati implicat in activitati de promovare, principalele propuneri legislative acoperite, precum si valoarea finantarii primite din partea UE.
Articolul continuă mai jos
Conform CE, noul registru il inlocuieste pe cel instituit de Comisie in 2008, care contine deja peste 4000 de organizatii. Acestea vor fi treptat transferate in Registrul de transparenta comun in urmatoarele 12 luni. De asemenea,
sfera de acoperire a registrului se va extinde dincolo de grupurile de interese traditionale pentru a include firme de avocatura, ONG-uri, grupuri de reflectie sau orice organizatie sau persoana care desfasoara activitati independente implicata in procesul de influentare a elaborarii si punerii in aplicare a politicilor UE. Acesta este un pas important in indeplinirea obiectivului UE privind o democratie mai participativa.
De asemenea, cei inscrisi in acest registru vor trebui sa furnizeze
mai multe informatii decat pana acum, cum ar fi, de exemplu, numarul de angajati implicat in activitati de promovare, principalele propuneri legislative acoperite, precum si valoarea finantarii primite din partea UE.
Totodata, prin inregistrarea in Registrul de transparenta comun, organizatiile se angajeaza sa respecte un
cod de conduita comun care prevede, de exemplu, obligatia acestora de a se identifica prin nume si prin specificarea entitatii pentru care lucreaza, precum si de a nu obtine informatii pe cai necinstite. De asemenea, sunt prevazute un mecanism privind plangerile si masurile care urmeaza sa fie aplicate in cazul celor care incalca codul de conduita.
„Aceasta este o veste buna pentru transparenta procesului de elaborare a politicilor in Europa. Toate organizatiile, fie asociatii comerciale si profesionale, ONG-uri, grupuri de reflectie sau alte entitati care nu au nimic de ascuns vor fi mentionate in registru si vor pune la dispozitia publicului si a institutiilor informatii cu privire la activitatea lor. Toti cei care nu sunt in registru vor trebui sa explice de ce nu pot fi transparenti - si se vor confrunta cu dificultati sporite in munca lor de zi cu zi, datorita faptului ca nu sunt inregistrati, in special in conformitate cu cerintele Parlamentului European. De asemenea, ma bucura faptul ca, in prezent, Consiliul este dispus sa joace un rol activ in ceea ce priveste registrul. Cu noul Cod de conduita al comisarilor si, acum, cu Registrul de transparenta comun, am stabilit criterii de referinta pentru multe alte capitale din Europa si din lume”, spune vicepresedintele Comisiei Europene, Diana Willis.
„Am sentimentul ca am realizat in cele din urma un obiectiv pe care grupul nostru de lucru si l-a propus cu mai multi ani in urma si imi exprim speranta ca, lansarea de astazi a acestui registru comun al Comisiei si al Parlamentului European pentru reprezentantii grupurilor de interese, ne va ajuta sa insuflam Bruxelles-ului o cultura mai solida a transparentei”, mai adauga aceasta.
Mai multe informatii aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)