„Aceasta propunere vizeaza clarificarea modului in care pacientii isi pot exercita drepturile la asistenta medicala transfrontaliera, oferind in acelasi timp certitudine juridica pentru statele membre si pentru furnizorii de servicii de asistenta medicala. Ea asigura garantarea calitatii si a sigurantei asistentei medicale in intreaga Uniune Europeana si promoveaza cooperarea intre sistemele de sanatate pentru a oferi un acces imbunatatit la asistenta de specialitate “ a declarat Comisarul european pentru sanatate, Androulla Vassiliou.
In mod global, aceasta directiva, odata adoptata de Consiliu si de Parlamentul European, va oferi un cadru clar pentru asistenta medicala transfrontaliera. in conformitate cu principalele sale dispozitii:
-Pacientii au dreptul de a primi asistenta medicala in strainatate si de a fi rambursati pana la suma pe care ar fi primit-o in tara lor. Directiva explica modul in care aceste drepturi pot fi exercitate, inclusiv limitele pe care statele membre le pot impune cu privire la asistenta medicala primita in strainatate, precum si nivelul acoperirii financiare oferite pentru asistenta medicala transfrontaliera.
-Statele membre sunt responsabile pentru asistenta medicala furnizata pe teritoriul lor. Pacientii ar trebui sa aiba certitudinea ca standardele de calitate si de siguranta ale tratamentului pe care il vor primi intr-un alt stat membru sunt monitorizate cu regularitate si se bazeaza pe bune practici medicale.
-Directiva va facilita cooperarea europeana in materie de asistenta medicala. Ea va oferi o baza pentru sprijinul acordat dezvoltarii retelelor europene de referinta, care vor reuni, pe baza de voluntariat, centre specializate din diferite state membre. Aceasta cooperare are un mare potential in ceea ce priveste crearea de avantaje pentru pacienti prin facilitarea accesului la asistenta medicala cu un grad inalt de specializare. De asemenea, ea poate fi utila si pentru sistemele de sanatate prin facilitarea utilizarii eficiente a resurselor, de exemplu prin punerea in comun a resurselor in scopul combaterii unor afectiuni rare.
-Evaluarea tehnologiei medicale este un alt domeniu in care valoarea adaugata europeana este evidenta. Aceasta initiativa va contribui la reducerea suprapunerilor si a duplicarii eforturilor in acest domeniu, promovand astfel utilizarea eficienta si operativa a resurselor.
-Activitatile din domeniul „e-sanatatii” vor fi, de asemenea, consolidate. Tehnologiile informatiei si comunicatiilor au un potential enorm in vederea sporirii calitatii, sigurantei si eficientei asistentei medicale. Comisia sustine deja proiectele existente privind e-sanatatea, care acopera domenii precum furnizarea la distanta, de catre marile spitale, a unei asistente specializate catre structurile locale mai mici. Cu toate acestea, lipsesc modelele si standardele comune care pot fi utilizate intre diferite sisteme si diferite tari. Directiva va contribui la instituirea acestora.
Dezbaterile privind asistenta medicala transfrontaliera si, in special, „mobilitatea pacientilor”, au fost lansate in urma unor sentinte pronuntate de Curtea Europeana de Justitie in cateva cazuri privind mobilitatea cetatenilor din diferite state membre.
In cadrul sentintelor pronuntate in aceste cazuri, Curtea a hotarat in mod repetat ca pacientii au dreptul de a fi rambursati pentru asistenta medicala primita intr-un alt stat membru cu o suma echivalenta cu cea de care ar fi putut beneficia in tara lor.
Asistenta medicala a fost exclusa din domeniul de aplicare al Directivei 2006/123/CE privind serviciile in cadrul pietei interne. Consiliul si Parlamentul i-au solicitat Comisiei sa abordeze aspectele legate de asistenta medicala transfrontaliera intr-un instrument separat.
Comisia a efectuat o consultare publica pentru a identifica in mod clar problemele din domeniul asistentei medicale transfrontaliere. Majoritatea celor 280 de contributii primite erau in favoarea unei actiuni comunitare, sub o forma sau alta, privind asistenta medicala, care sa combine elemente legislative cu un sprijin practic pentru cooperarea intre sistemele de sanatate europene.
Comentarii articol (1)