ACCES GRATUIT
Parlamentul European
CE prezinta propunerea de directiva privind asistenta medicala transfrontaliera
Comisia Europeana si Consiliul vor prezenta joi, in Parlamentul European, a doua parte a "pachetului social" si anume directiva cu privire la drepturile pacientilor in materie de asistenta medicala transfrontaliera, pe scurt directiva privind mobilitatea pacientilor.
Articolul continuă mai jos
In ciuda catorva hotarari clare ale Curtii Europene de Justitie prin care se confirma ca Tratatul UE le ofera pacientilor individuali dreptul de a beneficia de asistenta medicala in alte state membre si de fi rambursati in tara lor, persista incertitudinea cu privire la modalitatea mai generala de aplicare a principiilor acestei jurisprudente.
Obiectivele directivei
Prevederile acestei directive, odata ce va fi adoptata Parlamentul European si de Consiliu, vor oferi un cadru clar pentru asistenta medicala transfrontaliera.
Pacientii vor avea dreptul de a primi asistenta medicala in strainatate si de a fi rambursati pana la suma pe care ar fi primit-o in tara lor. Propunerea de
Directiva explica modul in care aceste drepturi pot fi exercitate, inclusiv limitele pe care statele membre le pot impune cu privire la asistenta medicala primita in strainatate, precum si nivelul acoperirii financiare oferite pentru asistenta medicala transfrontaliera.
Statele membre vor fi responsabile pentru asistenta medicala furnizata pe teritoriul lor. Pacientii ar trebui sa aiba certitudinea ca standardele de calitate si de siguranta ale tratamentului pe care il vor primi intr-un alt stat membru sunt monitorizate cu regularitate si se bazeaza pe bune practici medicale.
In plus, Directiva va facilita cooperarea europeana in materie de asistenta medicala. Ea va oferi o baza pentru sprijinul acordat dezvoltarii retelelor europene de referinta, care vor reuni, pe baza de voluntariat, centre specializate din diferite state membre. Aceasta cooperare are un mare potential in ceea ce priveste crearea de avantaje pentru pacienti prin facilitarea accesului la asistenta medicala cu un grad inalt de specializare. De asemenea, ea poate fi utila si pentru sistemele de sanatate prin facilitarea utilizarii eficiente a resurselor, de exemplu prin punerea in comun a resurselor in scopul combaterii unor afectiuni rare.
Activitatile din domeniul „e-sanatatii” vor fi, de asemenea, consolidate. Tehnologiile informatiei si comunicatiilor au un potential enorm in vederea sporirii calitatii, sigurantei si eficientei asistentei medicale. Comisia sustine deja proiectele existente privind e-sanatatea, care acopera domenii precum furnizarea la distanta, de catre marile spitale, a unei asistente specializate catre structurile locale mai mici. Cu toate acestea, lipsesc modelele si standardele comune care pot fi utilizate intre diferite sisteme si diferite tari, iar directiva va contribui la instituirea acestora.
_________
Proiectul Directivei privind mobilitatea pacientilor poate fi consultat aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)