Situatia prezentata de user
Timp de aproape un an de zile, o persoana a fost angajata cu contract individual de munca (CIM). Aceasta a prezentat toate actele necesare la dosar, mai putin adeverinta medicala de la medicul de familie si nici nu a fost la medicina muncii pentru analize, desi a ridicat aceasta problema, dar a fost in repetate randuri amanata. In timp, acumuland mai multe nemultumiri, a hotarat/facut demersurile si incheiat raporturile de munca cu acel angajator (acum aproximativ 3 luni).
In momentul de fata, persoana este interesata sa stie daca, pe toata perioada cat a lucrat la acel angajator, CIM fi considerat nul, conform art. 27 din codul muncii si ce-ar insemna exact acest lucru.
"Art. 27. - (1) O persoana poate fi angajata in munca numai in baza unui certificat medical, care constata faptul ca cel in cauza este apt pentru prestarea acelei munci.
(2) Nerespectarea prevederilor alin. (1) atrage nulitatea contractului individual de munca.
(3) In situatia in care salariatul prezinta certificatul medical dupa momentu l incheierii contractului individual de munca, iar din cuprinsul certificatului rezulta ca cel in cauza este apt de munca, contractul astfel incheiat ramane valabil."
Intrebarile userului
Scopul final este acela de-a afla daca in conditiile prezentate, fostul angajat a fost nedreptatit / prejudiciat in vreun fel si daca da, ce se poate face, la momentul actual pentru a se indrepta lucrurile.
Raspunsurile si explicatiile oferite de user
Un prim raspuns spune ca, daca nimeni nu a cerut constatarea nulitatii CIM in timpul derularii lui, nu este un CIM nul.
De asemenea, daca se doreste solicitarea unor drepturi restante, acest lucru se poate rezolva fara probleme.
Acest user adauga si faptul ca nulitatea unui CIM poate fi acoperita, daca se face dovada "apt de munca" anterioara datei de incheiere a CIM.
Un alt user considera ca dovada "apt de munca" se face prin adeverinta medicala. Insa, este dificil de gasit un medic care sa elibereze o adeverinta medicala cu data din urma.
In lipsa certificatului medical care constata faptul ca cel in cauza este apt de munca, incheierea contractului este nula in mod absolut. Nulitatea este insa remediabila in situatia in care salariatul prezinta ulterior certificatul medical, iar din cuprinsul sau rezulta ca este apt de munca.
Acest user face si referire la legislatie:
Art. 28 din Legea nr.98/1994 prevede ca:
Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 2.000 lei:
a) angajarea de catre operatorii economici a personalului fara examen medical prealabil si fara confirmarea scrisa a medicului ca locul de munca sau meseria propriu-zisa nu este contraindicata din punct de vedere medical pentru salariat.
Intr-o alta opinie, se considera ca daca persoana nu mai lucreaza la acel angajator nu mai are de ce sa isi faca probleme. Vina este a angajatorului deoarece nu a solicitat, la angajare, toate actele necesare. Problema se punea daca in timpul derularii CIM intervenea o incapacitate temporara de munca iar diagnosticul era incompatibil cu functia respectiva.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro!
Comentarii articol (2)