Investitii noi pentru cladiri, instalatii, masini si echipamente si modernizarea si retehnologizarea unitatilor existente, pentru infiintarea de centre de colectare, receptionare, racire si stocare a laptelui ca materie prima, precum si achizitionarea pentru întreprindere de mijloace de transport noi, specializate, autoizoterme, autofrigorifice, vehicule pentru produse în stare lichida sau în stare de pulbere, identificate în baza studiului de fezabilitate.
Investitii în prelucrarea, depozitarea si marketingul laptelui si produselor lactate precum si modernizarea si retehnologizarea capacitatilor existente.
Investitii pentru tratarea, reciclarea si eliminarea produsilor reziduali si deseurilor nocive.
Investitii pentru cresterea valorii adaugate a sub-produselor rezultate în procesul de prelucrare a laptelui (zer, zara) în cadrul unitatilor de procesare si marketing.
Investitii pentru îmbunatatirea sistemului de monitorizare si control al lantului de receptie, colectare, prelucrare si marketing a produselor sub aspect cantitativ si calitativ.
Totodata, sunt eligibile investitiile pentru îmbunatatirea controlului intern al calitatii materiei prime, semifabricatelor, produselor si subproduselor obtinute în cadrul unitatilor de procesare si marketing (construirea si modernizarea spatiilor pentru laboratoare de analize si achizitionarea echipamentului de laborator).
Agentia SAPARD a stabilit anumite criterii de eligibilitate pentru capacitatile de procesare a laptelui. Astfel, proiectul trebuie sa aiba urmatoarele dimensiuni: pentru centrele noi sau modernizate de colectare, receptionare, racire si stocare a laptelui capacitatea de prelucrare este de minim 2.000 de hectolitri/an, pentru capacitati noi de procesare, minim 12.500 de hectolitri/an, iar pentru modernizarea capacitatilor de procesare existente se cere un minim de 50.000 de hectolitri/an.
Alte conditii impuse se refera la materiile prime care trebuie sa îndeplineasca conditiile de calitate prevazute în standardele nationale, iar proiectele care vizeaza modernizarea instalatiilor de procesare a untului si a laptelui praf smântânit sunt eligibile, dar fara cresterea capacitatilor de procesare existente la nivel national.
Pentru a putea fi finantat, un proiect depus în cadrul Masurii 1.1 trebuie sa se încadreze între urmatoarele limite valoarea minima eligibila a proiectului: 30.000 EURO si valoarea maxima eligibila a proiectului: 2.000.000 EURO. Un ajutor financiar nerambursabil nu poate depasi 50% din valoarea totala eligibila a proiectului, cu alte cuvinte un beneficiar poate primi fonduri între 15.000 de euro si 1.000.000 de euro.
În urma modificarilor fisei tehnice a Masurii 1.1, aprobate de catre Comisia Europeana, valoarea maxima a unei investitii a fost majorata de la 2.000.000 de euro la 4.000.000 de euro. Aceasta modificare va intra în vigoare dupa publicarea deciziei oficiale a Comisiei.
INFORMATII SUPLIMENTARE
Masura 1.1. Îmbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole.
- Potentialii beneficiari
- Societati comerciale cu capital 100% privat.
- În sectorul vinificatie sunt sprijinite: asociatiile, grupurile de producatori si societatile comerciale private care proceseaza numai soiuri nobile de struguri
Ce tipuri de investitii vizeaza masura 1.1
Masura 1.1. este structurata pe urmatoarele submasuri: lapte si produse lactate, carne, produse din carne si oua, legume, fructe si cartofi, vin, peste si produse piscicole, cereale, seminte oleaginoase, zahar si plante textile.
- Masura vizeaza proiecte de investitii pentru:
- Investitii noi, cladiri si echipamente si/sau modernizari si retehnologizarea unor capacitati existente pentru centre de colectare, receptionare, conditionare, stocare, sortare si ambalare, prelucrare si marketing ale produselor agricole si piscicole.
- Tratarea, reciclarea si eliminarea produsilor reziduali si a deseurilor nocive.
- Valorificarea subproduselor rezultate în procesul de prelucrare.
- Îmbunatatirea sistemului de monitorizare si control a lantului de receptie, colectare, prelucrare si marketing a produselor sub aspect cantitativ si calitativ.
- Îmbunatatirea controlului intern al calitatii materiei prime, semifabricatelor, produselor si subproduselor obtinute în cadrul unitatilor de procesare si marketing (spatii pentru laboratoare de analize si aparatura de laborator)
Comentarii articol (0)