In Monitorul Oficial, Partea I, nr 537 din 16 iulie 2008, a fost publicata Decizia ICCJ nr. 66/2007 privind examinarea recursului in interesul legii cu privire la intelesul sintagmei "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.
Prin Decizia nr. 66/2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a admis recursul in interesul legii inaintat de catre procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ si a decis ca sintagma "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice se interpreteaza in sensul ca
se refera doar la vatamarile ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si la
celelalte urmari prevazute in art. 182 alin. 2 din Codul penal.
Potrivit art. 89 alin. (1) din OUG "parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, sau de examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau
vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara incuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei, se pedepseste cu
inchisoare de la 2 la 7 ani".
Practica neunitara a instantelor
Prin Decizia nr. 66/2007, ICCJ a constatat ca nu exista un punct de vedere unitar al instantelor in legatura cu intelesul sintagmei "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in dispozitiile art. 89 alin (1) din OUG nr. 195/2002 prin care este incriminata infractiunea de parasire a locului accidentului.
1. Unele instante s-au pronuntat in sensul ca fapta conducatorului auto de a parasi locul accidentului fara incuviintarea organelor de politie care efectueaza cercetarile intruneste elementele constitutive ale infractiunii prevazute in art. 89 alin. (1) din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, indiferent de durata ingrijirilor medicale necesare pentru vindecarea leziunilor.
2. Alte instante, dimpotriva,
considerand ca sintagma "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, se refera doar la vatamarile ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale cu o durata mai mare de 10 zile, precum si la celelalte urmari prevazute in art. 182 alin. 2 din Codul penal,
s-au pronuntat in sensul ca ori de cate ori nu s-a produs vreuna dintre aceste consecinte nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de parasire a locului accidentului, deoarece lipseste conditia ca vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii sa fi avut urmarile cerute de lege.
Decizia ICCJ confirma faptul ca aceste instante au interpretat si aplicat corect dispozitiile legii.
Argumentele ICCJ
In sustinerea deciziei sale, ICCJ a adus urmatoarele argumente:
"Intradevar, prin art. 89 alin (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, ca urmare a aprobarii cu modificari prin Legea nr. 49/2006, s-a incriminat parasirea locului accidentului, prevazandu-se ca "parasirea locului accidentului de catre conducatorul vehiculului sau de catre instructorul auto, aflat in procesul de instruire, sau de examinatorul autoritatii competente, aflat in timpul desfasurarii probelor practice ale examenului pentru obtinerea permisului de conducere, implicat intr-un accident de circulatie in urma caruia a rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane ori daca accidentul s-a produs ca urmare a unei infractiuni, fara incuviintarea politiei care efectueaza cercetarea locului faptei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani".
Rezulta deci ca existenta infractiunii de parasire a locului accidentului incriminata prin textul de lege mentionat este conditionata, intre altele, de vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane de catre conducatorul auto implicat in accidentul de circulatie care paraseste locul faptei fara incuviintarea politiei ce efectueaza cercetarea.
#PAGEBREAK#
Or, pentru stabilirea intelesului sintagmei "vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii", in sensul pe care legiuitorul l-a voit prin textul de lege a carui aplicare a determinat ivirea cazurilor de practica judiciara neunitara, nu se poate recurge decat la ceea ce este evident ca s-a urmarit prin reglementarea data acestor notiuni prin normele Codului penal, care este legea generala, de referinta, in aceasta materie.
Sub acest aspect, este de observat ca prin art. 184 din Codul penal, reglementandu-se infractiunea de vatamare corporala din culpa, se prevede, in cadrul alin. 1, ca "fapta prevazuta la art. 180 alin. 2 si 2
1, care a pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si cea prevazuta in art. 181, savarsite din culpa, se pedepsesc cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda", iar la alin. 2, ca, "daca fapta a avut vreuna din urmarile prevazute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda".
Este semnificativ ca in cuprinsul alin. 3, 4 si 4
1 ale aceluiasi articol, reglementandu-se vatamarile corporale din culpa care sunt "urmarea nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru indeplinirea unei anume activitati", se fac referiri la fapte cu aceleasi consecinte sub aspectul duratei ingrijirilor medicale necesare pentru vindecare.
De aceea, in absenta altor criterii de evaluare a continutului sintagmei "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, se impune ca aceasta sa fie inteleasa numai in sensul ca se refera la vatamarile necesitand pentru vindecare ingrijiri medicale cu o durata mai mare de 10 zile, precum si la celelalte urmari incluse in art. 182 alin. 2 din Codul penal.
Asa fiind, infractiunea de parasire a locului accidentului, in acceptiunea textului de lege mentionat, nu poate fi considerata savarsita cu intrunirea totalitatii elementelor sale constitutive decat atunci cand este realizata si cerinta obiectiva impusa de definitia data vatamarii corporale din culpa prin art. 184 din Codul penal.
In consecinta, in temeiul dispozitiilor art. 25 lit. a) din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, republicata, precum si al art. 414
2 din Codul de procedura penala, urmeaza a se admite recursul in interesul legii si a se decide ca sintagma "vatamarea integritatii corporale ori sanatatii uneia sau mai multor persoane", continuta in dispozitiile art. 89 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2002, republicata, se interpreteaza in sensul ca se refera doar la vatamarile ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum si la celelalte urmari prevazute in art. 182 alin. 2 din Codul penal. "
Comentarii articol (1)