UPDATE: Șoferii care schimbă poziția mașinii implicate într-un accident rutier cu victime riscă pedepse cu închisoarea de până la șapte ani. Decizia ICCJ e oficială
Potrivit Codului penal, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul autorităților, reprezintă o infracțiune ce se pedepsește cu închisoarea între doi și șapte ani. Printr-o decizie apărută la început de mai și oficializată azi, Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a adus lămuriri în ceea ce privește modificarea stării locului unui accident rutier și a stabilit că aici intră și schimbarea poziției unei mașini implicate în respectivul accident, fără acordul autorităților.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Concret, e vorba despre Decizia ICCJ nr. 22/2022, pronunţată la începutul lunii mai în dosarul nr. 241/1/2022 de Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală și publicată în această dimineață în Monitorul oficial nr. 580, ceea ce o face obligatorie de azi.
Chestiunea asupra căreia s-a pronunțat Curtea a fost dacă, în interpretarea și aplicarea prevederilor Codului penal, fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație, sintagmă prevăzută distinct de Codul rutier (alineatul 3 al articolului 77).
“În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 338 alin. (2) din Codul penal privind infracţiunea de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, stabileşte că «fapta oricărei persoane de a modifica starea locului are în vedere și schimbarea poziției vehiculului implicat într-un accident de circulație»”, a stabilit ICCJ în decizia recentă.
Cu alte cuvinte, mutarea mașinii, fără acordul polițiștilor, în cazul unui accident cu victime, este considerată modificare a stării locului sau ștergere a urmelor accidentului de circulație, ceea ce poate însemna pedepse cu închisoarea de până la șapte ani.
La articolul menționat, Codul penal prevede că “fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a șterge urmele accidentului de circulație din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la fața locului” reprezintă o infracțiune și se pedepsește similar părăsirii locului accidentului, adică cu închisoarea cuprinsă între doi și șapte ani.
Pe de altă parte, Codul rutier (OUG 195/2002) stabilește, la alineatul 3 al articolului 77, că este interzisă schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident de circulație în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau a mai multor persoane, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul autorităților.
Astfel, ICCJ a lămurit acest aspect acum și a stabilit că și schimbarea poziției unui vehicul implicat într-un accident înseamnă, de fapt, modificarea stării locului accidentului.
Acum, după publicarea în Monitorul Oficial, hotărârea ICCJ a devenit obligatorie pentru toate instanțele de judecată atunci când se confruntă cu dosare care vizează situații similare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (0)