Prin acest proiect ordonanta de urgenta se preconizeaza incurajarea activitatii operatorilor economici care actioneaza corect in piata, oferind servicii sigure, considerandu-se ca majoritatea consumatorilor nu pot avea cunostinte suficiente, pentru a putea lua cea mai buna decizie de cumparare sau de vanzare, fara consiliere competenta.
De asemenea, ANPC considera ca deschiderea sectorului imobiliar operatorilor economici si consumatorilor din Uniunea Europeana impune urgentarea procesului de armonizare a legislatiei nationale cu cea europeana .
Propunerea ANPC stabileste competente profesionale minime pentru participantii din piata imobiliara, in scopul cresterii calitatii serviciilor si a eliminarii amatorismului.
Obligatiile agentului imobiliar privind informarea clientului
Proiectul ANPC prevede interzicerea desfasurarii oricarei activitati de catre agentul imobiliar in cazul existentei unui conflict de interese, iar daca conflictul apare pe durata derularii activitatii, acesta va informa in scris clientul despre acest fapt.
Totodata, in cazul in care nu sunt disponibile informarii relevante pentru tranzactie, agentul imobilar va fi obligat sa aduca acest lucru la cunostinta clientului.
Agentul imobiliar va transmite la timp cumparatorului-client toate informatiile relevante disponibile, care pot influenta decizia de cumparare, printre care se numara :
-informatii privind preturile pietei, pentru tipul de proprietate cautat;
-probleme financiare ( preturi,taxe, comisioane);
-informatii care indica dreptul de proprietate sau posesie al vanzatorului, precum si orice servituti, sarcini asupra proprietatii ori limitari privind utilizarea, care rezulta din extrasul de carte funciara pentru informare;
-documentul care dovedeste dreptul agentului imobiliar de a primi plati cu privire la tranzactie, in numele partii care are drept in acest sens;
Agentul imobiliar va informa in scris vanzatorul si cumparatorul, atunci cand fiecare dintre acestia este client al agentiei, in legatura cu aceiasi tranzactie.
Chiar si atunci cand cumparatorul nu este clientul agentiei imobiliare, agentul imobiliar va furniza cumparatorului informatii relevante, care pot influenta decizia de a cumpara ( pretul cerut pentru proprietatea in cauza si taxele conexe achitiziei, descrierea proprietatii).
Contractul dintre client si agentia imobiliara
Contractul intre agentia imobiliara si client trebuie incheiat in forma scrisa si sa cuprinda cel putin:
-numele, adresa partilor si datele de identificare ale agentului imobiliar si ale clientului;
-descrierea proprietatii (tipul, masuratori, acces, zona);
-conditiile in care agentia imobiliara este autorizata sa primeasca sau sa transfere sume de bani, bunuri, obiecte sau valori in legatura cu tranzactiile in discutie;
-obiectul contractului-natura seviciului prestat;
-modul de stabilire a remuneratiei si a celorlalte cheltuieli, odata cu indicarea fara echivoc a partii responsabile;
-conditiile comerciale, inclusiv termenele de plata;
-data semnarii contractului, perioada de valabilitate si conditiile de incetare ale acestuia;
-specificarea daca agentia imobiliara actioneaza doar in numele clientului sau in calitate de intermediar;
-o referire la legislatia aplicabila;
-declararea jurisdictiei competente;
-specificarea daca contractul este exclusiv sau nu, cu precizarea conditiilor de exclusivitate, cand este cazul.
In plus, agentul imobiliar va asigura prezentarea fizica a proprietatii clientului, inainte de incheierea tranzactiei, cu exceptia noilor proprietati care se vand inainte de a fi construite, caz in care va pune la dispozitia cumparatorului proiectul viitoarei constructii, informatiile privind utilitatile, stadiul lucrarilor de constructie si toate celelalte informatii disponibile, care pot influenta decizia de cumparare.
Asigurare de raspundere profesionala, pentru agentii imobiliari
Pentru a desfasura activitatea de agent imobiliar, persoanele fizice autorizate si persoanele juridice, care au inscrise aceasta activitate in autorizatia de functionare trebuie sa faca dovada contractarii unei asigurari de raspundere profesionala.
De asemenea, proiectul Ordonantei de urgenta stabileste competente profesionale minime pentru participantii din piata imobiliara, in scopul cresterii calitatii serviciilor si a eliminarii amatorismului.In acest sens, agentul imobiliar trebuie sa fie absolvent al unui curs de calificare pentru profesia de agent imobiliar, organizat de unitatile autorizate de Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii.
Sanctiuni aplicabile agentilor imobiliari
Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se vor face de catre reprezentantii imputerniciti ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.
In cazul in care activitatea de agent imobiliar nu se exercita de persoane fizice autorizate si de persoanele juridice, care au inscrise aceste activitati in autorizatia de functionare , aceste pot fi sanctionate cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 30.000 lei.
De asemenea, sunt pasibili de sanctionare cu acelasi nivel al amenzii si administratorii agentiilor imobiliare care nu verifica lunar valabilitatea contractelor de asigurare de raspundere civila profesionala ale agentilor imobiliari angajati si ale celor care lucreaza pentru agentie, in baza unor contracte de colaborare.
Totodata, in cazul in care agentul imobiliar nu respecta prevederile privind informarea clientului si nu-si respecta obligatiile privind incheierea contractului, acesta poate primi o amenda intre 1000 si 3.000 lei.
Cu aceiasi suma pot fi sanctionati si administrarorii agentiilor imobiliare care nu asigura informarea continua a angajatilor cu privire la legislatie si la modificarile acesteia.
In cazul in care agentia imobiliara nu poate justifica in orice moment banii pe care ii detine in numele unui client, contabilizati distinct de activele proprii ale agentiei, amenda este de 20.000 lei la 100.000 lei.
Textul integral al proiectului de ordonanta de urgenta il puteti vizualiza aici.
Comentarii articol (11)