Prin sentinta nr. 3994/2007 pronuntata de Tribunalul Dolj-Sectia Comerciala s-a respins ca inadmisibila cererea reclamantei SC C.P. SRL impotriva paratelor C.A., M.S, P.R si B.P. privind obligarea acestora sa incheie cu reclamanta un contract de inchiriere pe o perioada de 5 ani cu privire la spatiul pe care il ocupa, in baza dispozitiilor art. 2,9,10 si 11 din OUG nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte.
Impotriva acestei sentinte a declarat apel reclamanta SC C.P.SRL invocand faptul ca OUG nr.40/1999 nu distinge intre protectia chiriasilor persoane fizice si persoane juridice - in speta societatea comerciala si in aceste conditii, instanta a facut o aplicare gresita a legii. Apelul este nefondat.
Curtea, a constatat ca solutia de respingere ca inadmisibila a actiunii este corecta deoarece legiuitorul, potrivit dispozitiilor art. 1 din OUG nr. 40/1999, a enumerat in mod limitativ spatiile inchiriate ce intra sub incidenta acestei legi iar printre acestea nu se regasesc si spatiile comerciale. In concluzie, neavand temei juridic pentru incheierea unui contract de inchiriere asupra spatiului comercial, in mod corect instanta de fond a apreciat ca fiind inadmisibila cererea reclamantei, se arata in Decizia nr. 28/2008 a Curtii de Apel Craiova
Cadrul legislativ
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte - art. 1, 2, 9-11:
Art. 1. - Contractele de inchiriere privind suprafetele locative cu destinatia de locuinte, precum si cele folosite de asezamintele social-culturale si de invatamant, de partide politice, de sindicate si de alte organizatii neguvernamentale, legal inregistrate, prelungite sau reinnoite conform Legii nr. 17/1994 si aflate in curs de executare la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se prelungesc de drept pentru o perioada de 5 ani de la data intrarii in vigoare a acesteia, in aceleasi conditii, cu exceptia nivelului chiriei.
Art. 2. - Contractele de inchiriere prelungite sau reinnoite in temeiul Legii nr. 17/1994, pentru suprafetele cu destinatia de locuinte, proprietatea persoanelor fizice sau juridice de drept privat, se prelungesc, la cererea chiriasilor, pentru o perioada de 5 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta.
Art. 9. - (1) In cazurile prevazute la art. 2-7, intre proprietari si chiriasi se va incheia un nou contract de inchiriere numai la cererea chiriasului sau a fostului chirias, dupa caz.
(2) Proprietarii, persoane fizice sau juridice de drept privat, vor inregistra noul contract de inchiriere la organul fiscal teritorial.
(3) Persoana juridica, care a detinut sau a administrat locuinta, va comunica chiriasului titular al contractului de inchiriere, in scris, cu confirmare de primire, in termen de 15 zile de la data procesului-verbal de restituire a locuintei, faptul ca incepand cu aceasta data poate sa incheie un nou contract de inchiriere cu proprietarul care a redobandit locuinta. In acelasi timp este obligata sa puna la dispozitie proprietarului, fara plata, copii de pe contractul de inchiriere si de pe anexele la acesta.
Art. 10. - (1) In vederea incheierii noului contract de inchiriere, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sau de la deschiderea rolului fiscal, dupa caz, proprietarul ii va notifica chiriasului sau fostului chirias, prin executorul judecatoresc, data si locul intalnirii. Notificarea va fi comunicata prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
(2) Chiriasul sau fostul chirias este obligat ca comunice in scris proprietarului, cu confirmare de primire, cererea de a incheia un nou contract de inchiriere, in termen de cel mult 30 de zile de la primirea notificarii.
(3) In cazul in care chiriasul sau fostul chirias comunica proprietarului ca nu cere sa incheie un nou contract de inchiriere, acesta este obligat sa ii predea proprietarului locuinta pe baza de proces-verbal, in termen de cel mult 60 de zile de la data notificarii prevazute la alin. (1). Nepredarea locuintei inauntrul acestui termen il indreptateste pe proprietar sa ceara in justitie evacuarea neconditionata a locatarilor, cu plata daunelor-interese, pe calea ordonantei presedintiale.
Art. 11. - (1) Nerespectarea de catre proprietar a dispozitiilor art. 10 alin. (1) atrage prelungirea de drept a contractului de inchiriere anterior pana la incheierea unui nou contract de inchiriere. Neplata chiriei pana la incheierea noului contract de inchiriere nu poate fi invocata de proprietar ca motiv de evacuare a chiriasului sau a fostului chirias.
_____________
Surse:
portal.just.ro
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 40/1999 privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte
Comentarii articol (1)