Art. 15 din Ordonanta de urgenta nr. 40/1999 - privind protectia chiriasilor si stabilirea chiriei pentru spatiile cu destinatia de locuinte prevede:
- (1) În cazul chiriasilor care au primit notificarea pentru motivele prevazute la art. 14 alin. (2) lit. a) si b), consiliile locale sunt obligate sa le puna la dispozitie, cu prioritate, o locuinta din fondul destinat închirierii, inclusiv din fondul de locuinte sociale, în termen de un an de la data cererii chiriasului; locuintele se pun la dispozitie numai celor care îndeplinesc criteriile de acces stabilite în conformitate cu prevederile Legii locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.Nota Indaco
(2) Chiriasul este obligat sa înregistreze cererea de locuinta la consiliul local în termen de 30 de zile de la data notificarii.
(3) Sunt interzise, sub sanctiunea nulitatii absolute, contractele de închiriere pentru suprafetele cu destinatia de locuinta, încheiate de consiliile locale cu persoane fizice sau juridice cu nerespectarea ordinii de prioritate prevazute la alin. (1).
(4) În cazul în care consiliile locale nu au putut pune la dispozitie chiriasului o locuinta corespunzatoare în termenul prevazut la alin. (1) contractul de închiriere se prelungeste pentru o perioada de 6 luni de la data expirarii sale, fiind aplicabile si prevederile cap. II privind schimbul de locuinta.
Initiatorii proiectului legislativ propun ca dupa alineatul 1 al articolului 15 sa fie introduse inca doua alineat, dupa cum urmeaza:
Al 11 in cazul in care chiriasul este pensionar si proprietarul foloseste imobilul pentru satisfacerea nevoilor sale de locuit, consiliul local este obligat sa puna, cu prioritate, la dispozitia chiriasului o locuinta corespunzatoare.
Al 12 – in situatia prevazuta la al 11, durata contractului de inchiriere se prelungeste pana la solutionarea problemei locative a chiriasului de catre consiliul local.
De asemenea, articolul II al proiectului de lege mentioneaza– durata contractelor de inchiriere pentru chiriasii imobilelor redobandite de fostii proprietari sau de mostenitorii acestora se prelungeste pentru o perioada de maximum 3 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Senatul a adoptat proiectul legislativ in sedinta din 2 mai 2007.
Initiatorii propectului legislativ au mentionat in expunerea de motive ca problema retrocedarii acestor immobile determina situatii drastice. In cazul pensionarilor problema este foarte delicate. "Rezolvarea acestor cauri trebuie sa aiba in vedere situatia extreme de dificila in care se afla aceasta categorie de chiriasi. Veniturile lor mici nu le dau posibilitatea nici sa pplateasca chirie si nici sa cumpere o locuinta", se mai precizeaza in expunerea de motive.
Guvernul nu a acceptat aceasta propunere legislativa, mentionand:
Propunerea legislativa raportata la art 44 din Constitutie, republicata, se inscrie ca o grav abatere la principiul garantarii si ocrotirii proprietatii private. Astfel, orice propunere legislativa care ar viza prelungirea contractelor de inchiriere la imobilele proprietate private il lipseste pe proprietar de unul dintre atributele dreptului de proprietate si anume de a-si folosi propriul bun.
Ordonanta nr 40/1999 din 8/1999 a fost publicata a fost actualizata de urmatoarele acte normative: Rectificare din 18.06.1999, Legea 241/2001, Ordonanta 7/2001, Legea 493/2002, Ordonanta de urgenta 68/2006.
AvocatNet va intreaba:
Considerati ca aceasta propunere legislativa ar dezavantaja proprietarii imobilelor, asa cum mentioneaza si Guvernul?
Ce parere aveti de legislatia in vigoare privind imobilele (restituirea lor, legea locuintei, legea 10/2001, protectia chiriasilor etc)?
Comentarii articol (13)