Guvernul a aprobat, in sedinta de miercuri, prima strategie care vizeaza toti copiii romani, aflati pe teritoriul Romaniei sau in strainatate, precum si copiii fara cetatenie aflati pe teritoriul Romaniei, copiii refugiati si copiii cetateni straini aflati pe teritoriul Romaniei in situatii de urgenta.
Implementarea acestei strategii va asigura cresterea calitatii vietii copilului, intrucat toate serviciile pentru copii vor respecta standarde minime prevazute prin reglementari legale si vor fi verificate periodic printr-un sistem competent, coerent si unitar.
Strategia reglementeaza aspecte care tin de drepturile copiilor in general, dar si de egalizarea sanselor pentru realizarea acestor drepturi pentru grupuri vulnerabile de copii si tineri care necesita o atentie sporita. Din aceasta categorie fac parte :
a)Copiii aflati la risc de separare de parinti. Din acest grup fac parte si copiii din familii aflate in situatii de criza, ca urmare a unor calamitati naturale, a lipsei unei locuinte sau a pierderii veniturilor.
b)Copiii separati de parinti. Pentru copiii aflati in plasament la o persoana sau familie, la asistent maternal sau intr-un serviciu rezidential, planul individualizat de protectie trebuie sa aiba drept finalitate o solutie cu caracter permanent: reintegrarea in familie, adoptia nationala sau integrarea socio-profesionala. Copii separati de parinti sunt considerati si cei ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate.
c)Copiii parasiti in unitati sanitare. Pentru acestia trebuie sa se dispuna plasamentul in regim de urgenta in termen de 6 zile de la constatarea parasirii acestuia, daca starea de sanatate o permite.
d)Tinerii beneficiari ai unei masuri de protectie. Tanarul care a dobandit capacitate deplina de exercitiu si a beneficiat de o masura de protectie speciala, dar care nu isi continua studiile si nu are posibilitatea revenirii in propria familie, fiind confruntat cu riscul excluderii sociale, beneficiaza, la cerere de protectie sociala, pe o perioada de pana la 2 ani, in scopul facilitarii integrarii sale sociale.
e)Copiii abuzati, neglijati sau supusi exploatarii. in aceasta categorie sunt inclusi si copiii traficati, exploatati prin munca, exploatati sexual in scopuri comerciale, copiii expusi migratiei ilegale, copiii neacompaniati aflati pe teritoriul altor state, copiii repatriati, copiii refugiati. Copiii strazii sunt inclusi, de asemenea, in aceasta categorie.
f) Copiii delincventi. Din acest grup fac parte atat copiii care au savarsit o fapta penala, dar nu raspund penal, cat si cei care raspund penal.
g)Copiii cu dizabilitati, infectati HIV sau bolnavi SIDA si boli cronice grave.
h)Copiii cu tulburari de comportament. Pentru acesti copii exista riscul de a fi separati de familie si, uneori, de a fi integrati in invatamantul special din cauza lipsei de servicii adecvate in toate cele trei sisteme cu care acestia interfereaza, respectiv sanatate, educatie si protectia copilului.
i)Copiii apartinand minoritatilor etnice.
Strategia se adreseaza si parintilor, atat in calitate de beneficiari directi ai serviciilor sociale, alaturi de copii, cat si in vederea responsabilizarii lor in cresterea, ingrijirea si educarea propriilor copii. Totodata, strategia are in vedere profesionistii care interactioneaza cu copiii, precum si comunitatea locala.
Potrivit actului normativ, coordonarea implementarii strategiei, precum si monitorizarea implementarii acesteia, revin Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului. De asemenea, Strategia se va aplica prin coordonarea eforturilor institutiilor responsabile si a persoanelor cu atributii in domeniul protectiei si promovarii drepturilor copilului.
Comentarii articol (0)