ACCES GRATUIT
Romanii vor beneficia de protectia ambasadelor sau consulatelor oricarui stat UE
Guvernul a adoptat miercuri o hotarare prin care introduce cadrul legal pentru acordarea asistentei consulare cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene, inclusiv cetatenilor romani, prin intermediul reprezentantelor altor state membre ale UE, in statele terte in care nu exista misiuni diplomatice sau oficii consulare proprii.
Articolul continuă mai jos
Astfel, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene beneficiaza de protectia consulara a Romaniei, asa cum se exercita aceasta asupra cetatenilor romani, in cazul in care pe teritoriul statului tert unde se afla acestia, nu exista nicio misiune diplomatica sau oficiu consular permanent si accesibil si niciun consul onorific accesibil si competent al propriului stat membru sau al altui stat care ii reprezinta in mod permanent.
De acelasi tratament vor beneficia si cetatenii romani, din partea statelor membre UE, in state terte in care Romania nu are reprezentanta diplomatica.
Ce cuprinde asistenta consulara?
Protectia consulara cuprinde asistenta de deces, asistenta in caz de accident sau de boli grave, in caz de arest sau detentie, asistenta acordata victimelor unor acte de violenta, precum si sprijinirea si repatrierea cetatenilor UE aflati in dificultate. Actul normativ cuprinde procedurile de acordare a acestui sprijin.
Hotararea a fost adoptata de Guvern in aplicarea articolului 20 al Tratatului privind instituirea Comunitatii Europene si a Deciziei reprezentantilor guvernelor statelor membre, reuniti in cadrul Consiliului, in 19 decembrie 1995, vizand protectia cetatenilor Uniunii Europene prin reprezentantele diplomatice si consulare.
Prevederile comunitare aplicate reflecta principiul nediscriminarii, in sensul ca protectia acordata oricarui cetatean al unui stat membru este aceeasi cu protectia propriilor cetateni.
Context
Tratatul de la Maastricht a introdus principiul protectiei diplomatice si consulare a cetatenilor Uniunii Europene in state terte. Principiul a fost reluat in Tratatul privind instituirea Comunitatii Europene (TCE), art.20, care prevede ca principiul protectiei este legat de cetatenia Uniunii Europene.
Potrivit art.20 din TCE, in situatia in care un cetatean se afla intr-un stat tert, in care statul membru nu are misiune diplomatica sau oficiu consular, acesta are dreptul la protectie diplomatica si consulara din partea autoritatilor oricarui stat membru reprezentat in acel stat tert.
Ulterior, prin Decizia 95/553/CE au fost stabilite masurile procedurale de punere in aplicare a acestui drept.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)