In acest an, unul din sase europeni a planificat sa isi petreaca concediul in afara UE, potrivit Comisiei Europene. Astfel, Comisia reaminteste de site-ul www.consularprotection.eu, unde pot fi gasite sfaturi de calatorie, precum si detaliile persoanelor de contact din cele mai apropiate ambasade.
Potrivit CE, europenii efectueaza in fiecare an aproximativ
90 milioane de calatorii in afara UE, fie din motive profesionale, fie pentru agrement. Ce se intampla insa daca aveti nevoie de ajutor in strainatate si tara dumneavoastra nu are ambasada sau consulat acolo unde va petreceti sejurul? Toti cetatenii UE au anumite drepturi care deriva din cetatenia europeana. De exemplu, in cazul in care tara dumneavoastra nu este reprezentata, puteti solicita asistenta ambasadei sau consulatului unei alte tari UE.
Dreptul European se aplica in situatii intalnite in mod curent, cum ar fi furtul unui pasaport, un accident grav sau o boala grava, precum si in situatii de criza – cum ar fi evenimentele recente din Libia. Pentru a face acest drept mai cunoscut, toate pasapoartele noi eliberate in Uniunea Europeana vor include informatii tiparite privind protectia consulara, impreuna cu adresa site-ului UE care ofera detalii despre locurile de unde se poate obtine ajutor pe durata concediului in afara UE:
www.consularprotection.eu.
„Este important ca, atunci cand calatoresc in strainatate in aceasta vara, cetatenii europeni sa isi cunoasca drepturile. Daca statul lor membru nu este reprezentat intr-o tara din afara UE, ei au
dreptul de a solicita asistenta din partea oricarui consulat sau ambasada UE si au dreptul la protectie in aceleasi conditii ca si resortisantii statului membru catre a carui ambasada se indreapta. In scopul consolidarii acestor drepturi si al facilitarii protectiei consulare cotidiene a cetatenilor, in urmatoarele sase luni, Comisia Europeana va propune masuri legislative in materie de coordonare si de compensatie financiara. Protectia consulara tine de solidaritatea europeana. Cetatenii ar trebui sa stie unde sa gaseasca ajutor in caz de necesitate si nu ar trebui sa isi faca griji cu privire la procedurile administrative”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.
Singurele tari in care au reprezentante diplomatice in toate cele 27 de state membre ale UE sunt Statele Unite, China si Rusia. Crizele din Libia, Egipt si Yemen au pus in evidenta importanta sprijinului consular pentru cetatenii ajunsi in strainatate in voia sortii. Conform CE, in momentul izbucnirii crizei din Libia, in aceasta tara se aflau aproximativ 6.000 de cetateni UE, dar numai opt state membre aveau reprezentante acolo. De asemenea, protectia consulara este importanta in situatii curente, cum ar fi pierderea sau furtul unui pasaport, un accident grav sau o boala grava, arestare sau detentie.
Tratatele UE garanteaza tuturor cetatenilor UE dreptul la tratament egal in materie de protectie din partea autoritatilor diplomatice si consulare ale oricarui stat membru, atunci cand calatoresc sau locuiesc pe teritoriul unei tari terte in care propria tara nu este reprezentata.
In aproape toate tarile lumii, cel putin un stat al UE nu este reprezentat.
Cu toate ca, conform datelor CE, 62% dintre europeni se asteapta sa primeasca de la ambasada unei alte tari UE un ajutor similar celui pe care l-ar primi de la ambasada propriei tari,
nu toti europenii si functionarii consulari sunt la curent cu dimensiunea UE a protectiei consulare.
De asemenea, inainte de sfarsitul acestui an, Comisia va inainta propuneri legislative care vizeaza:
• consolidarea gradului de securitate juridica in ceea ce priveste domeniul de aplicare, conditiile si procedurile legate de protectia consulara si optimizarea utilizarii resurselor, inclusiv in situatii de criza;
• instituirea masurilor de coordonare si cooperare necesare pentru a facilita protectia consulara curenta pentru cetatenii UE nereprezentati si pentru a rezolva problema compensatiilor financiare in materie de protectie consulara in situatii de criza.
Comentarii articol (0)