Studiul GEA privind impactul cotei unice asupra inegalitatii din Romania s-a bazat pe Ancheta Bugetelor de Familie (ABF) realizata de Institutul National de Statistica in anii 2004, 2005 si 2006 cu un esantion de peste 33000 gospodarii in fiecare an. In 2005, au fost intervievati peste 99 de mii de indivizi, din care aproximativ 21 de mii castigau un salariu, fata de aproape 102 mii de indivizi in 2004, din care aproximativ 21 de mii erau salariati.
Studiul GEA evidentieaza faptul ca efectele cotei unice asupra venitului net din munca au fost propagate pe doua canale: primul, cota unica (16%) a inlocuit impozitul progresiv (intre 18% si 40% asupra venitului lunar impozabil) si al doilea, deducerea personala a devenit o functie descrescatoare a salariului brut.
Astfel, potrivit studiului, cu cat este mai mare venitul brut, cu atat sunt mai mari castigurile din cota unica si, de asemenea, castigurile din cota unica scad pe masura ce numarul de persoane in intretinere creste.
Castigul mediu lunar a fost de 25 RON, iar 90% dintre angajati au castigat mai putin de 50 RON. Castigurile au fost distribuite foarte inegal: 10% din angajati au obtinut 40% din castigurile din cota unica. In termeni relativi, castigul unui angajat mediu a fost 3,73% din salariul sau net, si numai 2% din angajati au castigat peste 10% din salariul lor net, se mai arata in studiul GEA.
GEA a analizat si efectele cotei unice la nivelul familiei. Astfel, familia medie a castigat 36,1 RON in 2005 din cota unica.
"Castigurile din cota unica au contribuit cu un modest 2,4% la cresterea venitului net pentru familia medie. Exista si unele familii care au pierdut in termeni absoluti (0,6% din esantion), probabil din cauza deducerilor regresive, pe de o parte, si a plafonarii nivelului maxim al deducerilor, pe de alta parte", releva studiul.
In schimb, castigurile din cota unica pentru familiile din jumatatea de sus a distributiei veniturilor reprezinta 3,3% din venit. Doar pentru 1% din familii, cele mai bogate, castigurile din cota unica reprezinta 10% din venitul lor net total.
Studiul a fost realizat in cadrul unui proiect Global Development Network South East Europe (GDN-SEE), obtinut de GEA din partea Institutului de Studii Economice Internationale din Viena (WIIW).
_____________
Studiul GEA poate fi consultat integral aici.
Comentarii articol (8)