Situatia prezentata de user
Unei persoane i-a fost comunicata instiintarea de concediere pe 1 octombrie 2008. Angajatorul nu a eliberat, insa, decizia de concediere. De asemenea, in perioada preavizului, de 20 de zile, persoana nu a mai fost primita la munca, aceasta ajungand la concluzia ca angajatorul asteapta sa treaca termenul de 30 de zile de la emiterea instiintarii, ca sa invoace tardivitatea reclamatiei si sa o concedieze pentru absente nemotivate.
Persoana in cauza a refuzat initial sa semneze demisia, acesta fiind motivul pentru care a fost conceputa aceasta decizie, pe care, de asemenea, a refuzat sa o semneze, motivand ca nu corespunde realitatii.
Pe respectiva decizie s-a facut mentiunea ca se refuza semnatura. Prin urmare, persoanei i s-a spus sa paraseasca unitatea si sa nu mai vina in perioada preavizului. Totodata, persoana mentioneaza ca aceste lucruri s-au intamplat in fata a patru persoane, doi martori, care au semnat decizia, managerului de resurse umane si managerul de department.
Respectivei persoane i-a fost inmanata doar copia, acestei instiintari/decizii.
Desi in ziua urmatoare s-a prezentat la angajator, cu cerinta sa se specifice in instiintare/decizie ca nu mai este nevoie sa vina la locul de munca pe perioada preavizului, a fost creata alta instiintare/decizie, acesteia i s-a spus ca, daca nu o semneaza, nu o va primi.
Intrebarile userului
Cum ar trebui procedat in aceasta situatia?
Exista un termen legal pentru eliberarea deciziei de concediere?
Ce se va ataca in instanta?
Exista riscul ce persoana sa fie concediata pentru absenta?
Raspunsurile si explicatiile persoanei pe aceasta tema
Un user considera ca, in termenul de preaviz, persoana concediata are obligatia de a se prezenta la seriviciu si de a indeplini obligatiile, ca orice salariat, numai daca angajatorul nu renunta la acest termen sau nu acorda un program de munca redus. Altfel, contractul de munca ar putea fi desfacut pentru abetere disciplinara.
Decizia de concediere urmeaza a se emite dupa implinirea acestui termen si poate fi contestata in 30 de zile de la comunicarea ei, aceasta urmand a fi facuta in teremen de 5 zile prin inmanare personala a deciziei pe baza de semnatura sau prin posta cu scrisoare recomandata.
O alta persoana considera ca decizia trebuie emisa in scris, va fi motivata in fapt si in drept, va cuprinde durata preavizului, termenul in care sanctiunea poate fi contestata (30 zile calendaristice de la comunicare) si instanta competenta (tribunalul din judetul in care salariatul isi are domiciliul). De asemenea, acesta adauga si faptul ca efectele deciziei se produc de la data comunicarii salariatului.
Un alt user face trimitere la prevederile art. 78 din condul muncii:
(1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Un alt user explica ca, fiind 20 de zile lucratoare pana pe 29 octombrie, incepand cu data de 30 octombrie, persoana va fi concediata. In acel moment, se va inmana si decizia de concediere.
Exista un termen de 30 de zile calendaristice pentru a contesta decizia la tribunalul din judetul in care persoana isi are domiciliul sau resedinta.
Acest user considera ca cele spuse de angajator referitor la absenta de la locul de munca in perioada preavizului ar fi trebuit prezentate si sub forma scrisa, iar daca persoana concediata a lipsit in aceste 20 de zile, nu ii ramane decat sa astepte decizia.
Acesta adauga ca o concediere pentru absente nemotivate, necesita o procedura mai lunga si acest lucru nu convine angajatorului.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)