Situatia prezentata de user
O persoana este angajata la o firma din luna mai 2008, in cadrul departamentului de vanzari. Pana in prezent, a avut nevoie doar de 2-3 zile de concediu, saptamana trecuta, inamanandu-i sefului sau direct o cerere de concediu pentru perioada 12-25 ianuarie, pe care acesta a aprobat-o.
Recent, la o sedinta, aceasta persoana, impreuna cu alte 2 colege, a fost anuntata ca s-a luat decizia incheierii raportului de munca, iar modul in care se va face acest lucru urmeaza sa fie stabilit.
Intrebarile userului
Daca aceasta persoana decide sa ramana la firma in perioada de preaviz, cum va influenta perioada de concediu acest lucru?
De cand vor incepe sa "curga" cele 15 zile de preaviz?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user mentioneaza ca sunt 2 posibilitati:
-fie este solicitata ilegal demisia,
-fie se face un anunt in scris ca postul se desfiinteaza datorita unor probleme reale si serioase conform prevederilor Legii 53/2003 Codul Muncii, lucru care este legal.
Acesta adauga ca, in instiintarea scrisa, trebuie mentionata data de la care incepe preavizul legal. In aceasta perioada se poate absenta 4 ore pe zi de la serviciu, dar persoana in cauza va fi platita cu norma intreaga. De asemenea, persoana poate sa stea in concediu de odihna in aceasta perioada. Perioada de concediu de odihna se poate suprapune perioadei de preaviz. Daca nu se doreste acest lucru, concediul restant va fi compensat in bani.
Un alt utilizator al forumului considera urmatoare lucruri:
1. In cazul in care persoana isi da demisia, termenul de preaviz este de 15 zile calendaristice.
2. In cazul in care se dispune concedierea pentru desfiintarea postului, preavizul este de 20 zile lucratoare. In aceasta situatie, in perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
3. In perioada de preaviz, se poate lua concediul de odihna. Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
4. Data de inceput a termenului de preaviz este data notificarii de catre salariat sau de catre angajator a incetarii contractului individual de munca.
5. Daca in cursul derularii raporturilor de munca, angajatorul constata ca salariatul nu corespunde profesional postului pe care este incadrat, poate decide desfacerea contractului individual de munca.
Un alt user, considera ca, in primul rand, evaluarea angajatilor trebuie facuta periodic, iar target-urile trebuie sa fie realiste pentru ca evaluarea sa fie relevanta. De asemenea, acest adauga si faptul ca corespunderea profesionala a angajatului se verifica in perioada de proba, iar o alta verificare se poate face dupa o perioada de absentare destul de lunga (concedii medicale, concediu crestere si ingrijire copil, etc).
Din acest motiv, in opinia acestui user, angajatorul nu poate mentiona ca angajatul respectiv nu corespunde locului de munca.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (4)