Situatia prezentata de user
O persoana a fost angajat al unei firme, din anul 2004, fara a-si fi luat concediu. In urma demisiei, din motive personale, aceasta a aflat ca existau 70 de zile de concediu neefectuate pentru anii 2004-2008.
Insa, in acesta perioada, salariul persoanei respectiva a suferit anumite modificari, avand loc doua renegocieri salariale.
Intrebarile userului
Avand in vedere ca zilele de concediu neefectuate se platesc in momentul desfacerii contractului de munca, la ce salariu vor fi incadrate aceste zile? Se vor calcula la salariu din perioada respectiva sau se ia in calcul totalul zilelor neefectuate, urmand a fi platite la salariul renegociat?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
Un user al forumului ii da dreptate acestei persoane, insa il avertizeaza de faptul ca practica nu este unitara, ramanand la latitudinea angajatorului ce va face.
O alta persoana considera ca vina pentru crearea acestei situatii, o poarta atat angajatorul, cat si angajatul.
Acest utilizator face trimitere la prevederile din Codul Muncii:
"Art. 139. - (1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.
Art. 140. - (1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil, este prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Art. 141. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca."
Avand aceste premise legale, se constata ca legiuitorul nu mentioneaza nimic despre cum s-ar putea gestiona situatii de acest gen, si anume restanta zilelor de concediu neefectuate, intinsa pe mai multi ani.
Din punctul de vedere al acestei persoane, la data incetarii contractului de munca, angajatorul este obligat sa plateasca zilele de concediu neefectuat pe anul 2008 si 2009.
Un alt utilizator prezinta faptul ca indemnizatia de concediul de odihna se calculeaza ca medie zilnica a drepturilor salariale din ultimile 3 luni anterioare plecarii in concediul de odihna, respectiv a incetarii contractului de munca. Deci, corect asa ar fi sa se calculeze zilele de concediu neefectuate, concluzioneaza userul.
Drepturile salariale neincasate (iar plata concediului de odihna este un astfel de drept) se prescriu in termen de 3 ani, mentioneaza acest utilizator. Asta ar insemna, ca ar fi o sansa ca acesti bani sa fie recuperati socotind de la momentul prezent, trei ani in urma (respectiv, martie 2006 - martie 2009), insa pentru acest lucru ar trebui sa se deschida o actiune in instanta impotriva angajatorului.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)