Situatia prezentata de user
O persoana lucreaza ca profesor de cinci luni la o gradinita privata care este, in prezent, in proces de restructurari.
In opinia persoanei, se merge pe principiul "ultimul venit, primul plecat". Aceasta a primit, pe data de 27.01.2009, o informare verbala ca nu mai poate fi platita si ca ar trebui sa isi gasesca alt loc de munca. Astfel, pana pe 15 februarie urma sa fie in preaviz.
Intrebarile userului
Cum ar trebui sa inchida contractul de munca la acea institutie? Cu acordul partilor sau cu articolul 65 alin.1 din Codul Muncii?
Care ar fi cea mai avantajoasa si de ce?
Pentru faptul ca pe aceasta perioada lucreaza doar 4 ore, salariul va fi pe jumatate?
Daca nu si-a luat nicio zi de concediu, dar a fost in vacanta, in perioada sarbatorilor de iarna, ar trebui sa fie platite zilele de concediu?
Raspunsuri si explicatii
Ca la orice concediere prin desfiintarea postului, si in acest caz, angajatorul trebuie sa instiinteze angajatul, in scris, cu privire la preaviz. Acesta este de 20 zile lucratoare, iar angajatul are dreptul sa vina la locul de munca 4 ore, in vederea cautarii unui nou loc de munca, plata fiind pentru 8 ore.
Cat timp nu exista un preaviz scris, angajatul nu se poate considera in procedura concedierii din motive neimputabile. Din acest motiv, recomanda persoanei in cauza sa mearga 8 ore la serviciu, pana la primirea preavizului scris.
Acest user recomanda sa nu se redacteze o cerere de demisie sau de incetare CIM.
De asemenea, nu este cazul nici sa se semneze un preaviz cu o data retroactiva.
De asemenea, userul adauga ca angajatul are dreptul la concediu de odihna si pe anul trecut, cat si pentru luna ianuarie a acestui an, acesta putand fi efectuat in perioada de preaviz. In cazul in care acest concediu nu este acceptat, se face o plata compensatorie. Totodata, userul are dreptul la cel putin un salariu compensatoriu, conform Contractului Colectiv de Munca. .
O alta persoana aduce in discutie faptul ca articolul 65 alin 1 din Codul Muncii permite desfiintarea unui post, insa numai in baza unui referat de restrangerea activitatii, reorganizarea firmei, iar in momentul in care postul se desfiinteaza, angajatul beneficiaza de perioada de preaviz si de salarii compensatorii.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)