ACCES GRATUIT
CSSPP
Angajatorii platesc integral aproximativ 60% din contributiile la pensiile facultative
Conform Bilantului sistemului de pensii private la finalul trimestrului III 2008, publicat recent de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), 58% dintre cei care platesc integral contributia la Pilonul III de pensii, sunt angajatorii.
Articolul continuă mai jos
De asemenea,
Bilantul sistemului de pensii private la finalul trimestrului III 2008 arata ca 29% dintre contributii apartin doar participantilor, iar restul de 13% se refera la contributiile platite in comun de angajator si de participant.
Peste 125.500 de persoane contribuiau pentru o pensie facultativa, la finalul lunii septembrie. Numarul participantilor la Pilonul III a crescut constant, prin urmare, marindu-se si activele nete care au ajuns la aproximativ 16 milioane de euro, conform datelor furnizate de bilantul CSSPP.
In prezent, exista 9 fonduri autorizate pentru a functiona pe piata pensiilor facultative, gestionate de 7 administratori.
In bilantul CSSPP se arata ca increderea populatiei in sistemul de pensii facultative este un proces lent si de durata, iar cresterea numarului de participanti si, implicit, a activelor fondurilor poate fi stimulata prin majorarea nivelului deductibilitatii fiscale, atat la nivelul angajatorilor, cat si la nivelul participantilor/potentialilor participanti.
"Ridicarea nivelului facilitatii fiscale, precum si acordarea unei deductibilitati totale este de natura a incuraja angajatorii sa contribuie in beneficiul salariatilor pentru pensiile facultative", concluzioneaza CSSPP.
Conform prevederilor Codului fiscal in vigoare, limita deducerii cheltuielilor efectuate de catre angajator, in numele unui salariat, la schemele de pensii facultative este de 200 de euro. Totodata, plafonul de contributii la sistemul de pensii facultative deductibile din baza impozabila, pentru angajati, este de 200 de euro, pentru o persoana.
De la 1 ianuarie 2009,
plafonul de deductibilitate va fi de 400 de euro, atat pentru angajat, cat si pentru angajator. Majorarea plafonului a fost stabilita prin
OUG nr. 127/2008 pentru modificarea si completarea Codului fiscal.
Bilantul CSSPP poate fi vizualizat integral aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)